Dita e parë e shkollës këtë vit nisi krejt ndryshe.

 Kushtet e reja të pandemisë do të diktojnë edhe sjelljet e nxënësve e mësuesve, të cilët duhet të përshtaten me normalitetin e ri. Mbajtja e maskës, ruajtja e distancës, dhe dezinfektimi i vazhdueshëm, janë rregullat strikte që detyrojnë çdo nxënës t’i zbatojë në ambientet e shkollës.

 Nxënësit e turnit të parë, u paraqitën në shkollë në orën 07:30. Vetëm pas matjes së temperaturës dhe konfirmimit të formularit të vetdeklarimit që nuk kanë shqetësime shëndetësore nga prindërit e tyre, nxënësit u futën në mjediset shkollore.

 

Nxënësit

“Ishim më mirë vitin e kaluar se këtë vit duhet të zbatojmë të gjitha rregullat. Është pak e vështirë.”

Frika nga infektimi me virusin e ri ekziston jo vetëm nga nxënësit, por edhe nga prindërit e gjyshërit, të cilët pavarësisht kësaj, nuk do e zgjidhnin kurrsesi mësimin në distancë, veçanërisht për më të vegjlit.

 

Prindërit

“Kemi frikë normalisht, por uroj të shkojë çdo gjë mirë.”

“Do jetë pak vit i vështirë, por do mundohemi për më të mirën me mundësitë që ofron shkolla dhe ne si prindër. Por më mirë të vijë fëmija në shkollë padyshim, është e domosdoshme.”
“S’e di si do mbrohen fëmijët, plus edhe shkurtimi i orëve është pak në disfavorin e mësimnxënies, por onlinë gjithsesi s’do kisha preferuar, sidomos këta të vegjlit, s’ka kush i ndihmon, prindërit janë në punë.”

Edhe mësuesit e pranojnë që ky vit i ri shkollor do të jetë sfidues nën këto kushte.

 

Mësuesja

“Jam mësuese e klasës së parë. Do jetë pak i vështirë ky vit dhe do ketë sfida më shumë se ço vit tjetër, por do mundohemi të përshtatemi. Të zhvillojmë mësimin dhe lëvijen në shkollë nën rregullat e protokollit”

Pas përfundimit të mësimit, nxënësit u shprehën se e patën të vështirë t’i respektojnë rregullat veçanërisht mbajtjen e maskës.

 

Nxnësit

“E hoqa disa herë maskën se më bezdiste, por mësimi ishte i bukur, mësuesja nuk na linte të lëviznim nga banka dhe të shkoja të bankat e tjera”

 

Të tjerë preferuan ta shkelin rregull dhe refuzojne mbajtjen e maskes.

 

Nxënësit

“Nuk e mbajta maskën. E hoqa se ishte e parehatshme. E di që duhet ta mbaj, më kanë thënë prindërit dhe mësuesit, por unë them jo.”

“E mbajtëm, por pati edhe nga ato nxënës që e hoqën.”

Pati edhe prindër të pakënaqur nga zbatueshmëria e masave në shkolla ndersa nuk munguan grumbullimet.

 

Prindi

“E mbajti maskën vajza, por jam shumë e pakënaqur nga fakti që s’u respektuan masat nga të tjerët në shkollë. As prindërit, as nxënësit, as distancën nuk ruajtën, as gjë ”

Mësimi në distancë mbetet ende një skenar i mundshëm, i cili do të vihet në zbatim në rastet kur një nxënës është i sëmurë apo në rast infektimi, që do të sjellë karantinim e klasës apo gjithë shkollës.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *