Ndarja e Nobelit për Letërsi për autorit austriak Peter Handke, një mbështetës i gjenocidit dhe luftërave në ish-Jugosllavi nën regjimin e Sllobodan Millosheviçit, është cilësuar vendim skandaloz nga përfaqësuesit e institucioneve të Kosovës e Shqipërisë, por edhe nga njohës të letërsisë botërore.

 

Në kuadër të këtyre reagimeve në Prishtinë këtë të hënë në orën 11:00 pritet të mbahet një protestë para Ambasadës së Suedisë, duke kërkuar anulimin e Nobelit për Letërsi. Anulimin e vendimit të Akademisë Suedeze e ka kërkuar edhe Akademia e Shkencave dhe Arteve të Kosovës, si “akt mirëkuptimi e solidariteti me të gjithë popujt e botës që luftojnë për liri dhe vlera demokratike”.

 

AShAK është shprehur e zhgënjyer thellësisht me ndarjen e sivjetshme të çmimit Nobel për Letërsi për shkrimtarin austriak, Peter Handke. Për ndarjen e Nobelit për Letërsi 2019, ka reaguar edhe presidenti i Kosovës, Hashim Thaçi, sipas të cilit, vendimi i Nobel ka sjell dhimbje të pamasë te viktimat e panumërta.

 

Në lidhje me këtë vendim të Akademia Suedeze e Shkencave, ka pasur reagime edhe nga Ministria e Punëve të Jashtme të Kosovës ka reaguar duke thënë se Komiteti i Nobel-it i ka dhënë çmimin njeriut të gabuar.

 

Pas shumë reagimeve që erdhën, foli dhe Akademia Suedeze. Sekretari i përhershëm i saj, Mats Malm, tha për Neë York Times se komiteti i bën përzgjedhjet mbi baza letrare dhe estetike dhe se “nuk është mandati i akademisë të balancojë cilësinë letrare kundrejt konsideratave politike”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *