Korçaret kane festuar në mesnatën e te hënës mbarimin e stinës së dimrit dhe ardhjen e stinës se Pranverës. Të gjitha lagjet e qytetit juglindor, janë ndriçuar nga zjarret e shumta për kete dite te shënuar. Ndonëse zyrtarisht ne Shqipëri, “Dita e Verës” festohet me 14 mars, në disa rajone ku përfshihet edhe Korça, banoret e festojnë atë me 1 mars. Sipas nje rituali pagan, për largimin e se keqes, banoret e kryesisht fëmijët kalojnë mbi zjarret.
Festa vijon me dreken me gatime tradicionale, si dhe vendosjen e veroreve ne duar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *