1,5 miliard besimtare muslimane ne te gjithë boten festojnë Kurban Bajramin, ose Festen e Sakrificës, qe nderon gatishmërinë e profetit Ibrahim për të flijuar të birin, si nënshtrim ndaj urdhrit të Zotit. Festimet nisen me faljet e mëngjesit ne xhami dhe vijojnë me ritet e kësaj dite. Gjate festimeve muslimanet flijojnë kafshe dhe nje pjese te mishit te tyre ua shpërndajnë te varfërve per bamirësi. Festime ka pasur ne vendet me popullsi te madhe muslimane, ne Indonezi, Bangladesh, apo ne Irak dhe Siri. Ne Arabinë Saudite rreth 2 milionë pelegrinë kryen ritualin e gjuajtjes me gurë te djallit ne qytetin e Mines, nje nga ritet e fundit te Haxhit. Masat e sigurisë ketë vit ishin me te rrepta per te shmangur përsëritjen e tragjedive, ku per shkak te mbipopullimit shënohen edhe vdekje ne radhët e besimtareve.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *