Temperatura ose ethet mund të jenë një shenjë kryesore që kanceri është përhapur, veçanërisht në rast të kancerit të gjakut
Aftësia e kancerit për të pushtuar indet është një nga forcat kryesore shtytëse pas metastazave ose përhapjes së kancerit në pjesë të tjera të trupit. Një rritje në temperaturën e trupit tuaj mund të jetë një shenjë se një tumor po pushton indet e afërta. Pireksia është termi mjekësor për një temperaturë të ngritur të trupit ose ethe, e cila është një reagim i zakonshëm ndaj infeksionit ose sëmundjes.

 

Temperatura është më e përhapur në rastet e kancerit të gjakut

 

Kur pireksia është e pranishme te pacientët me kancer, zakonisht është një shenjë se kanceri është përhapur ose është i avancuar. Sipas Cancer Research UK, “temperatura mund të jetë shumë e pakëndshme dhe të shkaktojë shumë shqetësim për ju dhe ata që kujdesen për ju”.

 

Ethet në kancere të tjera të zakonshme

 

Kanceret e zakonshme si kanceri i gjirit, kanceri i mushkërive dhe kanceri i zorrëve kanë më pak gjasa të shkaktojnë ethe. Megjithatë, Cancer Research UK shpjegon se një person me këto lloje kanceri mund të zhvillojë gjithashtu ethe nëse tumori i tij është përhapur në mëlçi. Mund të tregojë gjithashtu se kanceri po shkakton një bllokim diku në trup.

 

 Çfarë e shkakton temperaturën?

 

Nuk është e qartë pse disa kancere shkaktojnë temperaturë më shumë se të tjerët. Një teori është se disa sëmundje prodhojnë toksina, të cilat mund të shkaktojnë ethe. Sipas Qendrës Gjithëpërfshirëse të Kancerit Roswell Park, pirogjenët mund të kenë një rol në ethet e kancerit. “Një tumor mund të prodhojë pirogjene, të shkaktojë një infeksion që prodhon pirogjene ose të ndërhyjë në funksionimin normal të hipotalamusit.” Një pirogjen është një substancë (organizmat infektivë ose toksinat ose citokinat e produkteve të tyre) që provokon ethe.

 

Afshe të nxehta dhe djersitje gjatë natës

 

Temperatura është një shenjë e dukshme e reaksioneve inflamatore që ndodhin në trup, vëren revista Herald Scholarly Open Access. Trupi mund t’i përgjigjet temperatuës duke djersitur, për të ndihmuar që nxehtësia të largohet nga trupi. Kjo është një arsye pse pacientët me kancer shpesh përjetojnë afshe të nxehta dhe djersitje gjatë natës përpara diagnozës.

 

Kur të shkoni te mjeku?

 

Është më mirë të mos injoroni temperaturën e vazhdueshme dhe të konsultoheni me mjekun tuaj sapo ta përjetoni atë. Trajtimi i hershëm i një infeksioni çfarëdo ose etheve mund të parandalojë komplikime më serioze në të ardhmen. Është e rëndësishme të theksohet se në pacientët me kancer që marrin trajtim, pireksia ose ethet mund të jenë një efekt anësor i mjekimit, në vend që të jetë një simptomë e sëmundjes./living

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *