Presidenti turk Recep Tayyip Erdogan ka inauguruar një xhami në Sheshin Taksim të Stambollit, duke përmbushur premtimin e tij për të ndërtuar një shtëpi lutjeje për besimtarët myslimanë në hapësirën kryesore publike të qytetit.

Xhamia në Taksim dhe kupola e saj 30 metra e lartë janë ndërtuar për katër vjet – projekt ndërtimi i mbështetur nga Erdogan, një mysliman i devotshëm, i cili është ankuar se në këtë zonë nuk ka qenë as vend për lutje.

Pas faljes së lutjeve të së premtes me mijëra besimtarë, Erdogan ka thënë më 28 maj se janë kryer punimet për një ëndërr të turqve dhe ka thënë se ezani do të thirret në këtë xhami “deri në fund të jetës”.

Lideri turk ka premtuar mbështetje për planet e partisë e tij për Drejtësi dhe Zhvillim (AK) rreth ndërtimit të xhamisë në sheshin Taksim, pasi sipas tij ishte e pabesueshme që sheshi i Stambollit të mos kishte një të tillë.

Kompleksi i xhamisë me dy minare, do të mund të pranojë 4,000 besimtarë, si dhe në të ka hapësirë për ekspozita, librari dhe kuzhinë, ka transmetuar agjencia shtetërore e lajmeve Anadolu.

Kjo është xhamia e tretë që ka inauguruar Erdogan në Stamboll. Xhamia Camlica ka hapur dyert e saja në mars të vitit 2019.

Vitin e kaluar, Erdogan ka shndërruar Aja Sofian, institucionin e njohur si trashëgimi botërore të UNESCOS në xhami, pasi një gjykatë në Turqi i ka anuluar statusin e muzeut./ REL

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *