Hëna mbuloi plotësisht diellin, duke ofruar nje spektakël te vërtete. Dita u shndërrua ne nate. Miliona njerëz ne Indonezi dhe paqësor shijuan pamjet e eklipsit diellor, ndërsa disa vende te Azisë Juglindore dhe Australia arriten te shohin vetëm pjesërisht bllokimin e diellit. Grupe njerëzish me syte drejt qiellit ndoqën fenomenin, duke respektuar këshillat e eksperteve per te përdorur syze te veçanta dhe filtra diellore ne teleskopë. Te shumte ishin ata qe kishin ardhur nga Europa per te përjetuar disa momente magjike, duke bere edhe foto. Shkencëtaret e NASA-s e kane shfrytëzuar eklipsin per te fiksuar 359 ekspozime te diellit brenda tre minutave dhe per te mbledhur te dhena per pjesët me te thella te atmosferës se diellit. Nje eklips total i diellit nuk kishte ndodhur ne Indonezi qe ne vitin 1983 dhe banoret do te presin edhe tre vite te tjere per nje tjetër. Por eklipsi i radhës i diellit do te ndodhe gushtin e vitit te ardhshëm dhe mund te shihet ne SHBA.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *