Ne të gjithë e kemi zakon të lagim bukën me vajin e sallatës. Megjithatë, nuk e kemi menduar se mund të kishte ndonjë rrezik të fshehur për shëndetin.

Kjo taktikë, në kushte të caktuara, mund të jetë e rrezikshme, paralajmëron një ekspert nga Universiteti i Harvardit. Rreziqet lindin kur hani një gjysmë kafshate dhe pjesën tjetër e lyeni në vaj, kur hani sallatë nga një pjatë e madhe dhe e ndani me persona të tjerë.

Zhytja, megjithatë, rezulton që bakteret të transferohen nga goja e tij në vaj dhe më pas të gjejnë rrugën e tyre në gojën e bashkëpunëtorëve të tij.

Në një artikull të botuar në Harvard Medical Blog, Dr. Robert Smerling, një profesor i asociuar i mjekësisë në universitet dhe kreu i Departamentit të Reumatologjisë në Qendrën Mjekësore Beth Israel Deaconess, citon një studim të mëparshëm në të cilin bakteret janë analizuar para dhe pas zhytjes në zhytje.

Infeksioni i zhytjes u rrit në proporcion me përsëritjet, me tre deri në gjashtë zhytje të kafshimit të përtypur që çuan në transferimin e pothuajse 10,000 baktereve në salcë.

Përveç kësaj, shkencëtarët nga Universiteti Climson në Karolinën e Jugut, të cilët kryen studimin, llogaritën se në një festë të vërtetë, çdo përsëritje do të çonte në transferimin e 50-100 baktereve nga personi në person për kafshim.

Gjetjet sugjerojnë se “individët që ndajnë zhytje mund të transmetojnë pa dashje patogjenë te bashkëpunëtorët e tyre,” shkruajnë studiuesit në Inspektoratin e Sigurisë Ushqimore (JFS).

Shkencëtarët thonë se goja e njeriut strehon deri në 1000 lloje të ndryshme bakteresh, duke përfshirë shtame që mund të shkaktojnë infeksione kërcënuese.

Pra, cila është zgjidhja? Kur doni të bëni një zhytje të dyfishtë, kthejeni kafshatën në anën që nuk e keni kafshuar, rekomandon Dr. Smerling./vizionplus.tv

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *