Sot Kuvendi i Shqipërisë do të votojë për dërgimin në Kushtetuese të pr.vendimit për mandatin e Olta Xhaçkës.

Seanca ka nisur me debate, pasi opozita kërkon që të diskutohet  në kuvend raporti i PS-së për mandatin e Olta Xhaçkës.

Kryetari i Grupit Parlamentar i PD, Gazment  Bardhi kerkoi ndërprerje të seancës. Ai tha se deri më tani nuk kanë një raport dhe kërkoi vendosjen e këtij raporti të PS-së në dispozicion të opozitës.

“ Sot keni nisur seancën plenare dhe nuk dimë akoma kush është qëndrimi juaj, dhe se çfarë do të votojnë deputetë e mazhorancës dhe opozitës.Duhet të ndërprisni seancë, të na vendosi në dispozicion raportin që të njihemi me qëndrimin tuaj dhe nuk mund të fshiheni gjatë sepse do të votoni pas disa orësh na vendosi në dispozicion afatin e shumicës”, tha Bardhi.

Në replikën e tij ndaj Bradhit, Bledi Çuçi tha se PS e ka perfunduar raportin dhe se parlamenti  do të votojë një projektvendim për të dërguar ccështjen në Gjykatën Kushtetuese”.

Raportin ne e kemi përfunduar… Ne e kemi zbatuar vendimin e GJK që në momentin e parë kur kemi thënë shfuqizohen të dy vendimet nga Parlamenti lidhur me papajtueshmërinë e deputetes Xhaçka. Nuk është e vërtetë që nuk dolëm në konkluzion se ne do ta çojmë çështjen apo vendimmarrjen në Kuvend për të marrë një vendim për dërgimin në Kushtetuese sipas një procedure që ka rrjedhur deri tani. Sot do të votojmë një projektvendim për të dërguar ccështjen në Gjykatën Kushtetuese”, tha Çuçi.

Sot e enjte (11 prill)  parlamenti do të vendosë për fatin e mandatit të deputetes Olta Xhaçka. Ajo që mbeti e paqartë nga vendimi i marrë në Këshillin për Mandatet është qëndrimi i shumicës socialiste ndaj vendimit të Gjykatës Kushtetuese.

Në vendimin e saj për çështjen “Xhaçka” thuhet se kur e 1/10 e deputetëve ngrejnë një mocion për papajtueshmërinë e mandatit të një deputeti, kuvendi është i detyruar ta dërgojë çështjen për shqyrtim në themel në “Kushtetuese”.

Në qershorin e 2022-it opozita dërgoi në kuvend mocionin që kërkonte që papajtueshmëria e mandatit të Olta Xhaçka të shqyrtohej nga Gjykata Kushtetuese.

Sipas opozitës ish Ministres së Jashtme duhet t’i hiqet mandati i deputetes pasi është në konflikt interesi me shpalljen nga qeveria të bashkëshortit të saj Artan Gaçi investitor strategjik.

Pas ankimimit në janarin e një viti më parë “Kushtetuesja” ia njohu këtë të drejtë opozitës dhe kërkoi që mandati i Olta Xhaçkës të shqyrtohet nga kjo gjykatë pasi të votohet në parlament.

Më shumë se një vit nga ky vendim i “Kushtetueses” që detyron kuvendin të miratojë kërkesën e opozitës do të përcaktohet te enjten nëse fati i mandatit të Xhaçkës do të shqyrtohet ose jo në themel nga Gjykata Kushtetuese.

/vizionplus.tv.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *