Subscribe

Kryeministri Edi Rama mbajti sot një konferencë të përbashkët me sekretarin e jashtëm Britanik, Lord David Cameron, i cili vizitoi këtë të mërkurë kryeqytetin shqiptar.

Fokus i diskutimeve të Ramës me sekretarin britanik ishte migracioni i paligjshëm nga Shqipëria në Mbretërinë e Bashkuar.

Në fjalën e tij Lord David Cameron u shpreh i kënaqur nga vizita e tij në Shqipëri, ndërsa tha se Shqipëria është një vend që ka shënuar suksese përgjatë viteve.

Cameron tha se partneriteti Shqipëri-Britani është dhe do të jetë një nga partneritetet më të frytshme dhe pozitive Mbretërinë e Bashkuar.

Sekretari britanik tha se ka Ballkani Perëndimor është i rëndësishëm për Europën.

“Kur Ballkani Perëndimor ia del mbanë atëherë Europa ia del mbanë, në rast se ka probleme në Ballkanin Perëndimor atëhere ka problem edhe në Europë”, tha Cameron.

David Cameron: Është vërtet një kënaqësi e veçantë për mua që jam në Shqipëri sot dhe një nga arsyet se përse dëshiroja të vija dhe më vjen keq është dashur kaq shumë kohë dhe që është një vizitë e shkurtër, por një nga ato arsye është që të festonim suksesin tuaj, sepse Shqipëria është vërtet një histori suksesi nga aspekti ekonomik, sukses në NATO, ju gjithashtu në mënyrë të suksesshme keni bërë të pamundur dhe një punë të shkëlqyer dhe një lidership shumë të madh në Këshillin e Sigurimit dhe për këtë unë dëshiroj t’ju falënderoj juve për lidershpin tuaj, jo vetëm sepse keni fituar më shumë zgjedhje se sa kam fituar unë dhe që vazhdoni në detyrë, por sepse keni dhënë një drejtim kaq të qartë për atë se ku dëshironi të arrijë Shqipëria dhe se ku duhet të jetë Shqipëria në sferën e NATO-s dhe të Bashkimit Europian.

Ajo që mund të them unë nga këndvështrimi britanik dhe flas këtu në emër të kryeministrit tonë Rishi Sunak, është që kjo ka qenë, është dhe do të jetë një nga partneritetet më të frytshme dhe më pozitive për ne. Për eksportet për shembull, janë rritur me 20%. Ne kemi projekte shumë emocionuese, si për shembull hekurudha që ju shpjeguat, pra nga Prishtina në Durrës, që do të jetë shumë, shumë e rëndësishme, jo vetëm për Shqipërinë, por edhe për Kosovën dhe për të gjithë rajonin.

Është në fakt një marrëdhënie shumë pozitive edhe nga aspekti i mbrojtjes, në fushën e mbrojtjes, jo vetëm partneriteti në NATO dhe puna që ne po bëjmë për të arritur anëtarësimin e Ukrainës në NATO, por edhe në fakt për mbështetjen e drejtpërdrejtë që ne i japim njëri – tjetrit. Pra një partneritet gjithashtu edhe sa i përket luftës kundër krimit të organizuar dhe krimit të rëndë dhe me kënaqësi ne po ndihmojmë edhe modernizimin e gjyqësorit tuaj ndërkohë që ju vazhdoni reformat tuaja.

E sigurisht për migracionin. Ka qenë një partneritet vërtet i mrekullueshëm, shumë pozitiv , shumë i arrirë dhe shpresoj të jetë shembull edhe për të tjerët, sepse në të gjithë Europën problemi i migracionit të parregullt është një problem që hasen të gjithë dhe siç u kam thënë edhe ministrave të tjerë të jashtëm është një problem me të cilin duhet ta përballoni ju, përndryshe në rastin e Shqipërisë dhe të Mbretërisë së Bashkuar ju keni treguar se jeni novator, jeni krijues dhe punoni për këto partneritetet kaq të forta dhe në saj të kësaj pune arrini rezultate të shkëlqyera, ekonomia juaj është rritur, sektori i turizmit do të jetë shumë, shumë i suksesshëm edhe gjatë viteve në vijim dhe do të ketë shumë mundësi që njerëzit të qëndrojnë në Shqipëri duke ndërtuar më tej ekonominë e vendit dhe duke e përmirësuar atë dhe për këtë do të keni ndihmën tonë.

Faleminderit që thatë që unë jam mik i Ballkanit Perëndimor dhe i rajonit. Në fakt për mua ky është një kompilimet mjaft i madh. Në fakt unë kam një këndvështrim shumë të drejtë dhe të thjeshtë që kur Ballkani Perëndimor ia del mbarë, atëherë Europa ia del mbarë. Në rast se ka probleme në Ballkanin Perëndimor, atëherë ka probleme dhe në Europë, sepse në fakt është në interesin tonë të përbashkët që të ndihmojmë në procesin e paqtimit, rritjes ekonomike, dhe të mirëkuptimit dhe për mua kjo është përparësi dhe ka qenë përparësi edhe kur kam qenë kryeministër dhe në këtë muaj unë do të vijoj në këtë punë.

Dhe jam vërtetë shumë I kënaqur që ju do të jeni në takimin që do të jetë në 18 korrik siç e thatë edhe ju, pra jo në qershor, se desh u shqetësova në fakt do të ndodhë në Blenheim Palace jo në Londër, në pallatin Blenheim që është pjesë e zonës zgjedhore që unë kam qenë deputet dhe është një nga ato ndërtesat më të mrekullueshme që kemi në Mbretërinë e Bashkuar dhe do të jetë një takim shumë, shumë i rëndësishëm ky takim, jo vetëm për të gjitha vendet e Bashkimit Europian, por edhe për vende si Shqipëria, Mbretëria e Bashkuar të cilat duan të kenë një marrëdhënie pozitive dhe të fortë në të gjithë kontinentin tonë.

Pra do të flasim për të gjitha këto çështje mund të jetë migracioni, mbështetja që i japim Ukrainës, ose çështje që kanë të bëjnë me stabilitetin, rritjet ekonomike, sukseset këtu në Ballkan.

Ka qenë mrekulli dhe kënaqësi që kam qenë këtu sot dhe që kemi bërë bashkëbisedimin tonë dhe sigurisht që do ta mbajë premtimin që do të rikthehem për diskutime të mëtejshme gjatë vitit, por me të vërtet ka qenë kënaqësi që kam ardhur dhe që kemi bashkëbiseduar me njëri tjetrin dhe urime për gjithçka që keni arritur.

/vizionplus.tv/

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *