Ndërsa britaniket do te mbajnë javën e ardhshme referendumin qe vendos fatet e vendit, një paralajmërim per daljen nga Bashkimi Europian vjen nga Banka Qendrore Europiane. Ne buletinin e saj mujor theksohet se Brexit do te rrezikonte rritjen ekonomike te Eurozonës. Rreziqet per rënien e ekonomisë se këtyre vendeve lidhen me ecurinë e ekonomisë botërore, me referendumin ne Britani dhe rreziqe te tjera gjeopolitike. Rritja ekonomike ne Angli është e kufizuar nga pasiguria qe rrethon referendumin. Vlerësimet e fundit te BQE flasin per nje rritje prej 1,6 perqind ne 2016, 1,7% ne 2017 dhe po kaq ne 2018. Ndonëse tregjet financiare janë bere me te qëndrueshëm, sipas BQE dhe klima e besimit është përmirësuar ne tremujorin e dyte, ka ende paqartësi qe lidhen me nje dalje te mundshme te Britanisë nga unioni. Edhe liderët laburistë te 10 qyteteve me te mëdha britanike thonë se braktisja e unionit do te përbente kërcenim serioz per ekonomitë lokale, duke rrezikuar vendet e punës dhe te ardhurat. Nje vote per qëndrimin ne BE sipas tyre do te ishte vote per prosperitetin dhe progresin e qyteteve, por mbështetësit e fushatës per daljen nga blloku theksojnë se keto qytete jane zhvilluar pavarësisht përfshirjes se Britanisë ne BE. Sondazhet e fundit tregojnë se kundërshtaret e qëndrimit ne union kryesojnë me 6 pike përpara mbështetësve te tij.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *