Vendet e Bashkimit Evropian miratuan zyrtarisht këtë të premte nisjen e negociatave të pranimit në Union për Ukrainën dhe Moldavinë javën e ardhshme.

Belgjika, e cila aktualisht mban presidencën e Bashkimit Evropian, tha se vendet anëtare kanë rënë dakord për një kornizë negociuese për të dyja shtetet.

Kjo hap rrugën për nisjen e negociatave të martën më 25 qershor në Luksemburg”, tha presidenca belge. Bisedimet do të nisin me dy konferenca ndërqeveritare.

Pas një vlerësimi pozitiv nga dega ekzekutive e BE-së, krerët e Unionit ranë dakord vitin e kaluar që negociatat e pranimit duhet të fillonin me të dyja vendet. Procesi midis fillimit të negociatave me Ukrainën dhe fqinjin e saj Moldavinë dhe anëtarësimit të tyre në BE mund të zgjasë shumë vite.

Për t’u anëtarësuar në BE, vendet kandidate duhet të kalojnë një proces të gjatë për të përafruar ligjet dhe standardet e tyre me ato të bllokut dhe për të treguar se institucionet dhe ekonomitë e tyre përmbushin normat demokratike.

Ukraina është një nga disa vende që kanë dashur prej kohësh të anëtarësohen në BE, duke e parë atë si një rrugë drejt pasurisë dhe stabilitetit. Ndërsa BE-ja nuk është një aleancë ushtarake si NATO-ja, anëtarësimi në bllok shihet nga disa si një degë kundër ndikimit rus.

Ukraina aplikoi zyrtarisht për anëtarësim në BE më pak se një javë pasi Rusia e pushtoi atë në shkurt 2022. Hapja e bisedimeve dërgon një tjetër sinjal të fortë solidariteti me Ukrainën, përveç mbështetjes së madhe financiare të ofruar nga BE.

Moldavia ka akuzuar vazhdimisht Rusinë për kryerjen e një “lufte hibride” kundër vendit, duke u përzier në zgjedhjet lokale dhe duke zhvilluar fushata të mëdha dezinformuese në përpjekje për të rrëzuar qeverinë dhe për të prishur rrugën e saj drejt anëtarësimit në BE.

Rusia i ka mohuar akuzat, por qeveria moldave është e kujdesshme ndaj synimeve të Moskës, veçanërisht pasi autoritetet Transnistriane iu drejtuan Moskës në shkurt për “mbrojtje” për shkak të asaj që ata thanë se ishte presion i shtuar nga qeveria./vizionplus.tv

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *