Kryetari i Grupit Parlamentar të Partisë Socialiste Taulant Balla ka theksuar se Samiti i 6 Dhjetorit BE-Ballkani Perëndimor që do të mbahet në Tiranë është e një rëndësie të veçantë si dhe ka theksuar se elementë që kanë të bëjnë me çështjet e sigurisë dhe mbrojtjes, luftën ndaj fenomenit të dezinformimit dhe përmirësimin e sigurisë kolektive kibernetike janë thelbësore për t’u diskutuar.

 

“Samiti i 6 Dhjetorit BE-Ballkani Perëndimor në Tiranë do të jetë një mundësi për të diskutuar veprimet e koordinuara për çështjet e sigurisë dhe mbrojtjes, të cilat janë bërë edhe më të rëndësishme në kontekstin e agresionit rus kundër Ukrainës. Kjo përfshin gjithashtu luftimin e fenomenit të dezinformimit dhe përmirësimin e sigurisë kolektive kibernetike”, shprehet Balla.

 

Gjithashtu Balla ka nënvizuar se dezinformimi po minon demokracinë kudo në botë përmes lajmeve të rreme të cilat vihen më tepër në dukje në fushata zgjedhore përmes financimit të partive politike.

 

Demokracia është e kërcënuar kudo në Europë, edhe në Shqipëri, nga dezinformimi dhe lajmet e rreme, të cilat amplifikohen edhe më shumë kur afrohen proceset zgjedhore. Ndërhyrjet e huaja në zgjedhje mund të marrin forma të ndryshme përfshirë fushatat e dezinformimit në mediat sociale për të ndikuar opinionin publik, sulmet kibernetike që synojnë infrastrukturën kritike në lidhje me shërbimet publike, mbështetjen e drejtpërdrejtë dhe jo të drejtpërdrejtë financiare të aktorëve politikë.

 

Rusia është e përfshirë prej kohësh në sulmet ndaj demokracisë në shumë vende përmes financimit të partive politike, sikurse edhe në financimin mediave apo llogarive të caktuara në rrjetet sociale, të përfshira në përhapjen e lajmeve të rreme dhe fushata dezinformimi. Kujtoj se Kuvendi i Shqipërisë ka miratuar në dhjetor 2019 një Rezolutë “Për ndërhyrjet e huaja në proceset zgjedhore dhe dezinformimin në proceset demokratike kombëtare”, duke iu referuar pikërisht këtyre kërcënimeve dhe duke u kërkuar institucioneve marrjen e të gjitha masave mbrojtëse dhe parandaluese.

 

Duhet ta adresojmë sa më shpejt këtë sfidë të madhe për demokracinë“, thekson Balla.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *