Pas disa orësh bisedimesh në takimin e Luksemburgut, ministrat e brendshëm të BE-së i dhanë dritën jeshile reformës së zgjeruar të procedurës së azilit të përgatitur si dhe emigracionit të kontrolluar.

 

Në bazë të rregullave të reja, azilkërkuesit që nuk kanë shanse për t’u pranuar këtej e tutje do të verifikohen e do të kthehen që në kufi. Ka  pasur mospajtime lidhur me politikën e përbashkët të emigracionit. Ministri  i Brendshëm polak , Mariusz Kaminski deklaroi, se vend ii tij  nuk do të paguajë zhdëmtim në një fond të BE-së për azilkërkuesit e refuzuar. Ky zhdëmtim në nivelin 20.000 euro për azilkërkues, është i nevojshëm sipas rregullave të reja të solidaritetit, në rast se një shtet nuk pranon aq azilkërkues, sa do të duhej të ishte e përballueshme nisur nga numri i popullsisë që ka.

 

Me procedurën e re të përshpejtuar maksimumi brenda 12 javësh ata që kërkojnë azil duhet të verifikohen dhe nëse nuk kanë argumenta bindëse për aplikimin e tyre, sepse vijnë nga një vend i sigurt do të kthehen menjëherë. Kjo prek ata që vijnë nga vende, ndaj të cilave kuota e pranimit në nivel të BE-së është nën 12 përqind, konkretisht kjo ka të bëjë me azilkërkues që vijnë nga Shqipëria, Pakistani e nga disa vende të tjera afrikane. Rregullat e miratuara tani nga këshilli I ministrave do të  duhet të  miratohet  ne Parlamentin e BE-së deri në fund të këtij viti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *