Një lajm i madh vjen nga bota e arkeologjisë. Arkeologëtitalianë pretendojnë se kanë arritur të zbulojnë vendin e varrit të Platonit.

Sipas hulumtimit të drejtuar nga italiani Graziano Ranoçhia, ekspert në studimin e papiruseve, Platoni u varros në “Akademinë” që mban emrin e tij në Athinë, në një kopsht pranë ” tempullit të muzave “.

Ky zbulim i rëndësishëm, sipas asaj që është bërë e ditur, është për shkak të një leximi të ri të një papirusi të Filodemus Epikurianit , i cili përmban Historinë e “Akademisë”.

Papiruset u “lexuan” nga një sy bionik, i cili, pavarësisht se u karbonizua nga shpërthimi i Vezuvit në vitin 79 pas Krishtit. e cila gjithashtu shkatërroi Pompein, ishte në gjendje të zbulonte këtë informacion të ri, të dobishëm.

kërkimi filloi tre vjet më parë dhe do të përfundojë në vitin 2026. Syri bionik zbuloi një mijë fjalë të reja, krahasuar me atë të mëparshëm, që ishte bërë në vitin 1991, pra 30% më shumë tekst .

Studiuesit italianë shtojnë se nga ky lexim i ri “duket se Platoni ishte shitur si skllav në vitin 404 para erës sonë, kur spartanët pushtuan Eginën, ose si një rast alternativ, në vitin 399 para Krishtit, menjëherë pas vdekjes së tij të Sokratit”.

Deri më tani, kjo ngjarje e veçantë përmendej gjithmonë në 387 para Krishtit dhe në periudhën kur Platoni ishte në Sirakuzë, Siçili. P

Pak fakte që dimë për Platonin Nga libri “Libri i filozofëve të vdekur” thuhet se sipas Ciceronit, Platoni vdiq gjatë kohës që po shkruante. Por Hermippus thotë se ai vdiq në një dasmë në moshën 81-vjeçare dhe se u varros në mjediset e Akademisë.

Neoplatonisti i Rilindjes Marsilio Ficino shton se Platoni vdiq në ditëlindjen e tij dhe komenton se numri 81 ka një rëndësi të madhe, pasi është i fundit, prodhimi i 9 herë 9 dhe shuma e 8 plus 1. Por një version tjetër thotë se Platoni vdiq i rrënuar nga morrat.

Megjithatë, kushdo që përhap një histori kaq të çuditshme “e prek thellë”, deklaroi i shquari Thomas Stanley në 1687 në Historinë e Filozofisë. Rëndësia e papirusit Herculaneum Zbulimi i vendit të varrimit të Platonit, në Akademinë e Athinës, u bë i mundur falë një leximi bionik të papiruseve të gjetura në Herculaneum në Italinë e Poshtme dhe të djegur nga shpërthimi i Vezuvit në vitin 79 pas Krishtit. Është një total mbi 1800 papirus, me tekste filozofike, kryesisht nga Filodemos Epikuriani .

Pjesa më e madhe e tyre ruhen në Bibliotekën Kombëtare të Napolit dhe nuk ekspozohen për publikun, sepse konsiderohen si gjetje arkeologjike veçanërisht “të ndjeshme” . Sipas të dhënave zyrtare janë 1814 papirus dhe fragmente, prej të cilave 1756 janë zbuluar në vitin 1855. Falë përpjekjeve të papiriologëve deri më tani janë lexuar 340, 970 konsiderohen pjesërisht të dëmtuara, ndërsa rreth 500 janë fragmente të karbonizuara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *