Rrudhat në ballë kanë një domethënie të veçantë për shëndetin e njerëzve sidomos për sëmundjet kardiovaskulare.

 

Edhe pse nuk ka lidhje të qartë, një nga teoritë në lidhje me lidhjen e rrudhave në ballë dhe sëmundjeve kardiovaskulare është arsyeja pse enët në ballë janë të vogla dhe duken si një shenjë e plakjes së parakohshme, transmeton KosovaPress.Studimi ka analizuar për dy dekada një grup prej 3,200 persona të moshës 32, 42, 52 dhe 62-vjeç.

 

Identifikimi i zero rrudhave do të thotë se personi në fillim të studimit kishin një lëkurë të butë pa rrudha, ndërsa shenja tre do të thotë se një person ka rrudha të shumta dhe të thella mbi ballin. Rezultatet e studimit treguan se njerëzit me shenjën një të rrudhave kishin një rrezik më pak të rritur të zhvillimit të sëmundjes kardiovaskulare me një rezultat fatal në krahasim me njerëzit me shenjë zero, ndërsa ata me shenjën dy dhe tre kishin një rrezik 10 herë më të lartë.

 

“Sa më shumë rrudha në ballin e një personi, ekziston edhe një rrezik më i madh për të vdekur nga sëmundjet qarkulluese”, tha Esquirol. Autorët e studimit treguan qartë se rrudhat nuk janë ende një metodë më e mirë e kontrollit të shëndetit në aspektin e matjeve të presionit dhe kontrollit të yndyrës së gjakut, por që ato mund të kuptohen si një rrezik i sëmundjeve kardiovaskulare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *