Sulmet e panikut mund të shfaqen në momentet më të papritura: gjatë punës ose kur jeni në shtëpi ulur në divan. Për çfarë shkaktohen këto përvoja të pakëndshme? Le ta detajojmë.

Gjëja kryesore për të ditur është se këto përvoja janë më të zakonshme nga sa mendoni. Për shembull, Gazeta e Çrregullimeve Afektive tregon se, në Spanjë, 9.5% e popullsisë midis 30 dhe 49 vjeç vuan prej tyre. Prandaj, nuk është diçka e pazakontë; Prandaj, njohja e shkaqeve është e dobishme.  Simptomat e një ataku paniku shpesh mund të ngatërrohen me shenjat që i paraprijnë një sulmi në zemër. Gjithashtu me probleme të frymëmarrjes.

Çfarë është një atak paniku dhe si manifestohet?

Një sulm paniku është si një cunami: një përvojë e frikës së tepërt, të thellë dhe të dëshpëruar, pa pasur një shkas të vërtetë. Për më tepër, ato janë përvoja që shoqërohen me simptoma të forta fiziologjike. Aq sa shumë njerëz shkojnë në urgjencë duke menduar se do të pësojnë një atak në zemër. Dhimbja fizike është e vërtetë; aq sa vetë shqetësimi emocional. Nga ana tjetër, gjatë diagnostikimit të këtyre gjendjeve, ne zakonisht i drejtohemi Manualit Diagnostik dhe Statistikor të Çrregullimeve Mendore (DSM-5). Gjëja e parë që na thuhet është se ato janë valë frike dhe shqetësimi intensiv që zgjasin vetëm disa minuta . Asnjëherë më shumë se 10. Prandaj, ato janë episode të shkurtra, por jo më pak shqetësuese. Si manifestohen? Le të shohim, më pas.

Simptomat e një sulmi paniku

Nuk e harroni kurrë sulmin e parë të panikut. Mund të themi se, brenda përvojave në fushën e psikiatrisë, është një nga më shqetësueset që mund të pësojë dikush. Perceptimi se dikush do të vdesë është shumë i zakonshëm. Megjithatë, le të theksojmë se nga çfarë konsiston simptomatologjia.

Simptomat fizike

Marramendje

Dridhjet.

Takikarditë.

Dhimbje gjoksi.

Ndjenja e mbytjes.

Nauze, stomak i mërzitur.

Parestezia (ndjesi shpimi gjilpërash).

Të dridhura dhe djersitje në të njëjtën kohë.

Simptoma emocionale dhe njohëse

Frikë e tepruar dhe irracionale.

Ndjenja se jeni gati të vdisni.

Depersonalizim (shkëputje nga vetja).

Perceptimi se dikush po ” çmendet “.

Derealizimi (ndjenja se gjithçka që na rrethon nuk është reale).

Duhet theksuar se, për momentin, nuk ka asnjë lidhje të drejtpërdrejtë mes sulmeve të panikut dhe sëmundjeve të zemrës. Meta-analizat si ato të publikuara në Systematic Reviews  raportojnë se kjo lidhje është shumë e dobët. Edhe nëse e besojmë, kjo ndodh rrallë.

Megjithatë, ata që kanë pësuar një sulm të parë paniku ushqejnë më tej frikën e tyre nga mundësia që kjo përvojë të përsëritet. Kështu fillon dhe përforcohet cikli i këtyre përvojave. Pas sulmeve të frikës së tepruar mund të ketë një predispozitë të caktuar biologjike dhe gjenetike; Në fakt, ne e dimë se gratë priren t’i përjetojnë ato më shpesh.

Arsyet pse keni sulme paniku

Nëse keni pyetur ndonjëherë veten pse keni një atak paniku, duhet të kuptoni se arsyeja nuk është në faktorë të tillë si dobësia apo paaftësia emocionale. Mos e ndëshkoni veten ose veten për këtë: ne të gjithë mund t’i përjetojmë ato. Ka variabla që rrisin rrezikun e vuajtjes prej tyre dhe të dish se kjo është e përshtatshme. Le të thellohemi në arsyet, menjëherë.

1.Shkaqet biologjike dhe gjenetike

Edhe pse secili prej nesh mund të përjetojë një sulm paniku në një moment, ka nga ata që merren me to shpesh. Shkaku i këtij realiteti klinik kufizues do të ishin faktorët gjenetikë. Punime të tilla si ato të përbashkëta nga Human Molecular Genetics  theksojnë se një tepricë e aleleve në gjenin e monoamine oxidase A është e dukshme tek gratë. Sulmet e panikut janë mesatarisht më të shpeshta tek femrat dhe kjo veçori gjenetike rrit rrezikun e shfaqjes së tyre.

2.Ndryshime funksionale në amigdalën cerebrale

Nëse pyesni veten pse i keni këto sulme, arsyeja do të ishte në amigdalën e trurit tuaj . Kjo qendër nervore për përpunimin emocional mund të paraqesë disa veçori që rrisin rrezikun për të vuajtur, në një shkallë më të madhe, nga këto përvoja. Analiza të tilla si ato të zhvilluara në Universitetin Ewha Womans në Korenë e Jugut theksojnë se amigdala, qendra e rrjeteve të përpunimit të frikës, do të kishte lidhje me sulmet e panikut dhe versionin e tyre kronik: çrregullimin e panikut. Ajo që shkakton ky rajon i trurit është që të na vendosë gjithmonë në një gjendje të vazhdueshme “alarmi”. Ky hipereksitim na përmbledh në një perceptim të frikës së vazhdueshme dhe se diçka shumë e keqe do të ndodhë. Gjatë episodeve të panikut, korteksi paraballor, i lidhur me logjikën dhe arsyetimin, shkëputet dhe i ofron fuqi më të madhe trupit amigdaloid, i lidhur me përpunimin emocional siç është frika.

3.Stresi kronik ose presioni i vazhdueshëm

Megjithëse stresi është një mekanizëm natyror që na lejon të përballemi me sfida dhe kërcënime specifike, ndonjëherë ai është përtej kontrollit tonë. Kur situatat stresuese dhe presioni zgjasin me kalimin e kohës dhe kërkesat tejkalojnë burimet tona psikologjike, shfaqen sulmet. Në këto situata, trupi dhe truri shfaqin një nivel shumë të lartë të kortizolit, norepinefrinës dhe adrenalinës. I gjithë ai tension i akumuluar “shpërthen” në çdo moment. Po kështu, ne e dimë se ka njerëz me rezistencë më të ulët ndaj stresit; qoftë për shkak të faktorëve neurobiologjikë ose të strategjive të papërshtatshme përballuese. Kjo përmirëson shfaqjen e sulmeve.

4.Kur frika pushton: sfidat e jetës

Sulmet në fjalë lindin vetëm ose janë të shoqëruara me çrregullime të tjera si ankthi ose trauma. Jeta na vendos në rrethana të vështira që jo gjithmonë dimë t’i trajtojmë dhe që shoqërohen me një ndjenjë të vazhdueshme frike. Le të shohim disa shembuj:

Përballuni me një humbje.

Të kesh një të dashur të sëmurë.

Ballafaqimi me traumat psikologjike.

Humbni punën dhe përballeni me probleme financiare.

Vuani nga fobitë, të tilla si të folurit në publik.

Përballuni me ndryshime shumë intensive të jetës, të tilla si një ndarje.

5.Shkaqe të tjera pse keni sulme paniku

Ky fakt mund të tërheqë vëmendjen tonë, megjithatë, shkenca ka paralajmëruar për këtë faktor prej dekadash: duhani rrit rrezikun e vuajtjes nga sulmet e panikut. Një studim i botuar në Archives of General Psychiatry  thekson këtë pikë. Në një farë mënyre, bëhet e rëndësishme edhe një herë se si duhani ndikon në shfaqjen e disa çrregullimeve psikologjike, siç është ankthi. Nga ana tjetër, nuk mund të injorohet se konsumimi i disa drogave psikoaktive shpesh çon në këto përvoja. Të gjithë mund t’i kemi këto sulme. Vuajtja është vetëm një thirrje zgjimi për një fakt që duhet t’i kushtojmë vëmendje. Nëse i përjetojmë këto ngjarje më shumë herë dhe shohim se si ndryshon cilësia e jetës sonë, është e nevojshme të kërkojmë ndihmë të specializuar.

Çfarë duhet të bëj kur kam sulme paniku?

Një sulm paniku është një simptomë themelore e një realiteti emocional që ne duhet ta trajtojmë; Është një thirrje zgjimi. Nëse e përjetojmë një herë dhe e kemi të qartë shkakun, duhet të trajtohet. Tani, nëse nuk kuptojmë se çfarë po ndodh me ne dhe përjetojmë më shumë se një sulm paniku në muaj, është e nevojshme të kërkojmë ndihmë të specializuar. Më poshtë janë disa udhëzime që kontribuojnë.

Këshilla për menaxhimin e një sulmi paniku

Kur sulmi i panikut godet trupin dhe mendjen tuaj, mos e luftoni atë dhe dijeni se asgjë e keqe nuk do të ndodhë. Ju nuk do të vdisni; zemra jote është mirë. Kuptoni se është një reagim psikofiziologjik ndaj një përvoje stresi ose ankthi të qëndrueshme me kalimin e kohës. Është si një shpërthim simptomash për shkak të frikës së parregulluar. Për të bërë? Marrë shënim:

Përsëriteni me vete se jeni të sigurt.

Shikoni imazhe relaksuese dhe pozitive.

Qëndroni aty ku jeni dhe merrni frymë thellë dhe ngadalë .

Duhet t’i thoni vetes se kjo përvojë do të përfundojë së shpejti.

Këshilla për të parandaluar sulmet e panikut

Për të parandaluar sulmet e panikut duhet të dini rrënjën e paraqitjes së tyre. Nëse keni të bëni me një moment kompleks, kërkoni mbështetje ose mbështetuni në rrethin tuaj të ngushtë. Po kështu, strategjitë si ato që rendisim tani do të jenë të dobishme për ju:

Praktikoni joga ose meditim.

Mbështetuni te njerëzit që ju duan.

Mësoni burime për të zgjidhur problemet.

Filloni në relaksimin progresiv të muskujve.

Mësoni teknikat e relaksimit dhe frymëmarrjes së thellë.

Prezanton teknika për të rregulluar stresin dhe emocionet.

Përmirësoni zakonet tuaja të jetesës: shmangni alkoolin, stërvitjen, flini mirë.

Së fundi, mbani në mend se qasjet si terapia e shkurtër strategjike janë efektive në trajtimin e sulmeve ose çrregullimeve të panikut. Mos hezitoni të hidhni hapin për të rimarrë kontrollin e jetës suaj dhe për të arritur mirëqenien që meritoni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *