Kinezet mendojnë ndryshe nga amerikanët. Një studim i shkencetarëve amerikanë që u publikua ditën e martë bënte të ditur se temperaturat mbi 24 gradë dhe niveli i lartë I lagështisë do ta vrisnin Covid 19. Mirëpo studiuesit kinezë mendojnë ndryshe. Ekipi I shkencetarëve në Pekin paralajmëron kthimin masiv të pandemisë dimrin e ardhshëm ose kthimin e Covid 19 në trajtën e një virusi sezonal si gripi.

 Kinezët thanë se virusi me siguri koronavirusi nuk do të zhduket siç bëri SARS në të kaluarën sepse arrin të rritet pa u vënë re për shkak të transmetimit të tij përmes asimptomatikëve. Në ndryshim nga “kushërinjtë” e tij, në të vërtetë, Covid-19 mund të përhapet lirshëm nëpër njerëz që nuk kanë provuar ende simptoma të tilla si ethe dhe kollë, duke e bërë të vështirë për të ndjekur zgjerimin e saj dhe më pas përmbajtjen e tij.

Jin Qi, drejtor i institutit të biologjisë patogjene në Akademinë Kineze të Shkencave Mjekësore, deklaroi:

“Ka shumë të ngjarë që kjo epidemi të bashkëjetojë me njerëzit për një kohë të gjatë. Do të jetë një infeksion sezonal, si gripi”.

Revista amerikane Bloomberg zbuloi gjithashtu se studiuesit kinezë nuk kishin parë ndonjë provë konkrete për një ngadalësim të mundshëm gjatë verës. Wang Guiqiang, kreu i departamentit të sëmundjeve infektive të Universitetit të Pekinit, tha:

 “Është e vërtetë , virusi është i ndjeshëm ndaj nxehtësisë, por vetëm në një temperaturë prej 56 gradë Celsius për 30 minuta. Në verë sigurisht që nuk kapen ato temperatura. Fatkeqësisht globalisht, edhe gjatë verës, mundësia që rastet të bien ndjeshëm janë të pakta. “

Sidoqoftë, në këtë pikë, jo të gjithë mjekët pajtohen e kjo të paktën mban njerëzit me shpres ëpër të kuptuar se cili grup studiuesish ka të drejte, të paktën derisa një vaksinë të jenë gati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *