Gjumi është një nga proceset më të rëndësishme që na lejon të “ri-ndizemi” dhe të kemi fuqi të mjaftueshme për të bërë diçka të re. Kjo është arsyeja pse cilësia e gjumit tonë ka një rëndësi të madhe. Shumë faktorë ndikojnë në gjumin, nga jastëku mbi të cilin flemë deri te aromat që ndjejmë kur jemi duke dremitur.

Bright Side tregon se cilat gabime mund të bëjmë kur dizajnojmë dhomat tona të gjumit dhe si t’i shmangim ato për të fjetur më mirë.

 

Jastëkët e vjetër

Jastëkët duhet të ndërrohen një herë në 1.5 vjet. Jastëkët me efekt memorie jetojnë më gjatë, deri në tri vjet. Por nëse përdorni një jastëk 5-6 vjeç, ka shumë mundësi që trupi juaj të mos ketë mbështetje të mjaftueshme dhe gjumi juaj të mos jetë aq i rehatshëm.

Për të kontrolluar nëse keni nevojë të zëvendësoni një jastëk, hiqni këllëfin e jastëkut dhe shikoni jastëkun me vëmendje. A ka ndonjë njollë djerse? A është grisur? A ka erë të keqe? Jastëkët mbledhin qelizat e vdekura të lëkurës, mykun, rriqrat dhe kërpudhat. Me kalimin e kohës, deri në 1/2 e peshës së jastëkut mund të përbëhet nga përbërës të tillë të padëshiruar. Dhe ato mund të shkaktojnë alergji që do të dëmtojnë gjumin tuaj.

 

Burimet e aromës

Ka erëra që kanë një efekt relaksues në sistemin nervor dhe na ndihmojnë të flemë. Kjo është arsyeja pse shumë dhoma gjumi kanë aroma të ndryshme në to. Por nëse ka shumë aroma, efekti mund të jetë i kundërt. Mos përdorni shumë aroma dhe ndryshoni ato kur jeni të lodhur prej tyre.

 

Dysheku i gabuar

Edhe pozicioni juaj i preferuar i gjumit ka rëndësi. Për shembull, nëse preferoni të flini në anën tuaj, është më mirë të zgjidhni një dyshek me shkumë memorie për të lehtësuar ngarkesën në pikat e presionit – supet dhe ijët. Dhe për ata që flenë në shpinë, është më mirë të flenë në dyshekë më të fortë për të mbajtur shtyllën kurrizore drejt. E njëjta gjë vlen edhe për njerëzit që flenë në bark.

 

Linjat e gabuara të shtratit

Besohet se pambuku është një material i mirë për çarçafët e krevatit, pasi është i pastër dhe natyral. Por nuk është zgjidhja më e mirë për gjumë. Pambuku thith në mënyrë aktive djersën nga flokët dhe lëkura, që do të thotë se duhet të lahet më shpesh. Përveç kësaj, duhet një kohë e gjatë për t’u tharë, kështu që nëse keni tendencë të nxeheni gjatë gjumit, liri do të thithë djersën dhe do të bëhet i lagësht.

Një alternativë e mirë janë çarçafët e mëndafshit, pasi kanë përçueshmëri të mirë termike, që do të thotë se janë të ngrohtë në dimër dhe të freskët në verë. Liri nuk shkakton reaksione alergjike dhe i rezistojnë merimangave të pluhurit. Ata gjithashtu kanë një efekt të mirë në lëkurë dhe flokë. Pra, pavarësisht çmimit të lartë, këto janë të një cilësie të mirë dhe ia vlen.

 

Shumë bimë

Shumë bimë në dhomën e gjumit mund të kenë gjithashtu pasoja negative. Nga njëra anë, ato prodhojnë oksigjen dhe thithin dyoksid karboni. Por nga ana tjetër, mbi to krijohet pluhur, i cili mund të ketë një efekt negativ në frymëmarrje. Gjithashtu, disa bimë mund të shtojnë dyoksid karboni në ajër në vend që ta thithin atë.

Mos i hiqni bimët, por jini më të përgjegjshëm kur i zgjidhni. Është më mirë të zgjidhni ato që përdoren për klimat e thata, sepse ato thithin më mirë dyoksid karbon.

 

Jastëku i gabuar

Zgjedhja e jastëkut perfekt është një proces individual. Por ka disa kritere. Jastëkët poshtë mund të shkaktojnë reaksion alergjik nëse jastëku nuk është mjaftueshëm i pastër. Jastëkët sintetikë humbasin formën shpejt dhe kërkojnë zëvendësim. Jastëkët e leshit janë mjaft të fortë, por rezistues ndaj mykut dhe merimangave të pluhurit.

Jastëkët me shkumë memorie po bëhen gjithnjë e më të njohura. Forma e jastëkut përshtatet me strukturën e shpatullave, qafës dhe kokës për të hequr ngarkesën nga shtylla kurrizore. Por ata gjithashtu kanë një anë negative – ruajnë ngrohtësinë, gjë që mund të shkaktojë siklet.

Lartësia e jastëkut duhet të jetë e mjaftueshme për të sjellë shpatullat, qafën dhe kokën në mënyrë të barabartë me shtyllën kurrizore. Jastëkët që janë shumë të lartë ose shumë të ulët mund të shkaktojnë një ndikim shtesë në shtyllën kurrizore dhe të përkeqësojnë cilësinë e gjumit tuaj. Këllëfi i jastëkut duhet të jetë në madhësinë e saktë të jastëkut.

 

Orë mekanike

Orët mekanike ndonjëherë mund të jenë mjaft të zhurmshme. Zakonisht, ne nuk i kushtojmë vëmendje tik-takut. Por kur përpiqemi të biem në gjumë, tingulli mund të jetë mjaft irritues.

 

Tollovia

Grumbuj rrobash në dysheme dhe karrige dhe një rrëmujë e përgjithshme mund të shkaktojnë acarim dhe stres dhe të dëmtojnë cilësinë e gjumit. Kjo është arsyeja pse është më mirë ta mbani dhomën tuaj të pastër. Mund të mbani kuti me gjërat që nuk ju nevojiten shpesh nën krevatin tuaj për të mos i parë.

 

Aparatet

Nuk rekomandohet të mbani burime të ndryshme të rrezatimit elektromagnetik pranë shtratit tuaj – si telefonat mobilë, laptopët dhe televizorët. Sipas disa studimeve, rrezatimi elektromagnetik mund të ketë një efekt negativ në prodhimin e melatoninës.

 

Shumë mobilie

Një dhomë gjumi e rrëmujshme bëhet vizualisht më e ngushtë, mobiliet mbledhin shumë pluhur dhe përshtypja e dhomës është shumë e keqe. Kjo është arsyeja pse është më mirë të shmangni mobiliet e panevojshme në dhomën tuaj të gjumit. Gjumi është më i mirë nëse ka më pak gjëra në dhomën e gjumit.

 

Dekorimet e ndritshme

Dhoma e gjumit duhet ta lërë trupin tuaj të pushojë, duke përfshirë sytë tuaj. Mure të ndritshme, shumë xhingla, piktura me fotografi agresive dhe shumë detaje të vogla – të gjitha këto gjëra janë irrituese. Duhet të mësoheni me këtë që të bini në gjumë dhe të flini mirë. Nëse keni një dizajn më të qetë, është perfekt për gjumë.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *