Në zemër të Hong Kongut rreth 1.7 milionë njerëz të moshave të ndryshme janë bërë bashkë në thirrjet epër demokraci. Protestat, këtë radhë paqësore, vijojnë pavarësisht presionit të shtuar kinez.

Moti I keq I kësaj të hëne nuk i ka penguar demonstruesi gjate marrshimit te tyre. Ata kerkojne reformë demokratike hetim për dhunën e ushtruar nga policia, si dhe dorëheqjen e guvernatores Carrie Lam.

Që nga 9 qershori protestat ne Hong Kong kane qene te pandalshme. Ato nisen si kundërshtim ndaj ligjit te ekstradimeve te krimineleve ne Kine. Por megjithëse drafti u pezullua turma shtoi kërkesat. Dy muajt e fundit ka patur përleshje të dhunshme midis protestuesve dhe policisë.

Sekretari i Shtetit Mike Pompeo ka deklaruar se Presidenti Trump ka në plan të diskutojë protestat masive në Hong Kong me homologun kinez Xi Jinping në takimin e G-20 në Japoni. Sipas shefit te shtepise se bardhe protestat kane ndikuar ne marrdfheniet tregtare shba kine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *