SHBA po nxiton të transferojë teknologjinë e ndjeshme të energjisë bërthamore në Arabinë Saudite, sipas një raporti të ri kongresional.

 

Një panel i udhëhequr nga Demokratët ka nisur një hetim lidhur me shqetësimet rreth planit të Shtëpisë së Bardhë për të ndërtuar reaktorë bërthamorë në të gjithë mbretërinë.

 

Sulmuesit i thanë panelit se kjo tentativë për transferimin e tekonologjisë të energjisë bërthamore mund të destabilizonte Lindjen e Mesme duke nxitur përhapjen e armëve bërthamore.

 

Firmat e lidhura me presidentin thuhet se kanë shtyrë këto transferta.

 

Raporti i Komitetit të Mbikëqyrjes së Dhomës së Përfaqësuesve vëren se një hetim për këtë çështje është “veçanërisht kritik, sepse përpjekjet e Administratës për të transferuar teknologji nukleare të ndjeshme amerikane në Arabinë Saudite duket të jenë në vazhdim”.

 

Presidenti Donald Trump u takua me zhvilluesit e energjisë bërthamore në Shtëpinë e Bardhë më 12 shkurt për të diskutuar ndërtimin e bimëve në vendet e Lindjes së Mesme, duke përfshirë Arabinë Saudite.

 

Zonja e z. Trump dhe këshilltari i Shtëpisë së Bardhë, Jared Kushner, do të vizitojë Lindjen e Mesme këtë muaj për të diskutuar mbi ekonominë e planit të paqes të administratës Trump.

 

Ligjbërësit amerikane kanë qenë kritik ndaj planit pasi që do të shkelte ligjet e SHBA-ve që nuk lejojne transferimin e teknologjisë bërthamore që mund të përdoret për të mbështetur një program armësh.

 

Ata gjithashtu besojnë se duke i dhënë Arabisë Saudite qasje në teknologjinë bërthamore do të nxiste një garë të rrezikshme të armëve në rajonin e paqëndrueshëm.

 

Arabia Saudite ka thënë se dëshiron energji bërthamore për të diversifikuar burimet e saj energjetike dhe për të ndihmuar në adresimin e nevojave gjithnjë në rritje të energjisë.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *