Shkencëtarët kanë zbuluar një bakter që ha dhe merr kalori nga metali.

Mikrobiologët nga Instituti i Teknologjisë në Kaliforni (ose Caltech) rastësisht zbuluan bakteret pasi kryen eksperimente.

Dr Jared Leadbetter, profesor i mikrobiologjisë mjedisore, la një kavanoz qelqi të mbuluar me një substancë të zhytur në ujë çezme. Brenda ai la anijen për disa muaj. Kur u kthye, ai e gjeti kavanozin e veshur me një material të errët.

“Mendova çfarë është ajo? Fillova të pyes veten nëse mikrobet e kërkuara prej kohësh mund të jenë përgjegjës, kështu që ne kemi kryer sistematikisht teste për ta kuptuar këtë.”

Studiuesit zbuluan se veshja e zezë e gjetur në kavanoz ishte mangani i oksiduar i cili ishte gjeneruar nga bakteret e zbuluar rishtazi që ka shumë të ngjarë të gjenden në ujin e rubinetit.

“Ka prova që të afërmit e këtyre krijesave banojnë në ujërat”, tha ai.

Në hulumtimin e ri të botuar në revistën Nature të martën, shkencëtarët vërejnë se këto janë bakteret e para që përdorin manganin si një burim energjie.

Studimi i ri zbulon gjithashtu se bakteret mund të përdorin mangan për një proces të quajtur kimosintezë, i cili konverton dioksidin e karbonit në biomasa.

Shkencëtarët besojnë se gjetjet do t’i ndihmojnë ata të kuptojnë më mirë ujërat nëntokësore dhe sistemet ujore të cilat mund të bllokohen nga oksidet e manganit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *