Subscribe

Sipas Kushtetutës, në Parlamentin e Kosovës me 120 deputetë, 20 vende janë të rezervuara për partitë e pakicave, 10 prej të cilave vetëm për serbët.

Sipas analistëve, këta të fundit akuzohen se kanë marrë në dorë edhe tre vendet që i takojnë komunitetit boshnjak, duke ndihmuar fitoren e Adrijana Hoxhiq, aktualisht nënkryetare e Komunës së Mitrovicës së Veriut, që udhëhiqet nga Lista Serbe dhe ish ministre e pushtetit lokal në qeverinë e Ramush Haradinajt.

Ehat Miftaraj nga Instituti i Kosovës për Drejtësi thotë se loja e Listës Serbe me parti të caktuara cënon rendin kushtetues në Kosovë.

EHAT MIFTARAJ

DREJTOR EKZEKUTIV, IKD

“Një lojë politike mes Listës Serbe me parti të caktuara, qoftë boshnjake, qoftë rome e cenojnë në rend të parë rendin kushtetues të Republikës të Kosovës me vet faktin që përfaqësues të komunitetit boshnjak marrin mijëra vota nga serbët, kjo me të vërtetë është devijim i vullnetit të interesit të boshnjakëve, është jopërfaqësim efektiv dhe adekuat i interesave të tyre”.

Miftaraj e konsideron këtë qasje si rrezik për demokracinë në vend.

“Kjo përbën rrezik për demokracinë në Kosovë, kjo përbënë rrezik për të minuar parimet të cilat janë të mishëruara në Kushtetutën e Kosovës e që janë që përmes mashtrimeve, përmes deformimeve të marrëveshjeve të fshehta mes partive politike nga komunitet joshumicë në Kosovë, të devijohet vullneti dhe përfaqësimi efektiv i interesave të qytetarëve të Kosovës”.

Ndërsa Florent Spahija nga Instituti Demokratik i Kosovës thotë se çështja e komuniteteve është e rregulluar me ligj dhe nuk mund të ndërhyet në këtë çështje.

“FLORENT SPAHIJA

INSTITUTI DEMOKRATIK I KOSOVES

Konsideroj që juridikisht qeveria duhet të sigurojë votat llimisht për me u votu në Kuvend, dhe e dyta, për secilin ligj që është i rëndësishëm duhet të ulet dhe të ketë një bashkëpunim me secilin subjekt politik në vend. Çështja e komuniteteve është e rregulluar me Kushtetutë dhe ligj dhe votat e tyre janë të nevojshme. Mendoj që nuk kemi ndonjë nguti që çështje të tilla që nevojiten 2/3 e votave të komuniteteve janë prioritet për çështjet që duhet t’i trajtojë qeveria, së paku për këto dy vjetët e para”.

 

Subjekti politik boshnjak i drejtuar nga Adrijana Hoxhiq ka thyer një rekord në zgjedhjet e 14 shkurtit duke arritur që të sigurojë mijëra vota edhe në komunat ku nuk ka asnjë pjesëtar të komunitetit boshnjak.

 

 

One thought on “Votat e pakicave në Kosovë/ Analistët: Serbët morën dhe vendet e boshnjakëve

 1. HEU, VOTAT E PAKICAVE; EU, NOTAT E CA SPICAVE; PORSI OR HORRZI; NË KOSOVË
  SIPAS AHTISARIT; ZËR HORRPROVË GRIQAS ATI VARRIT; PAKICA SERBË VETËM 5%
  SA SPICA VËRBË, GJËRBË, MBI SHUMICËN 95% SHQIPTARE; KUR NJË KRIMINELI IA
  SHTRINË DORËN E NDIHMËS,GJËJA VIKTIMËS; AI TA NXJERRË KRAHIN OH,TA HEQ
  KOKËN!;DUKE U PARAQITUR,KUKE U HARAQPRITRUR, SE AI NUK ËSHTË KRIMINEL
  POR,ËSHTË VENDAS AUTOKTON; NDËRSA AI,AUTOKTONI,I ZOTI TROJEVE GJËJA OH
  PREJA,QENKA ARDHACAK DHE KRIMINEL;SI MUXHAHIDIN I LINDJES?” DHE,KUR NA
  E SERVOJË AHTISARI MARRËVESHJEN POLITIKE RUSO SERBO FRANCEZË, DHE KUR
  ERDHI NË PRISHTINË,PATË DEKLARUAR: KJO NUK ËSHTË MARRËSHEJA IME;PORSE,
  ËSHTË MARRËVESHJE POLITIKE RUSO-SERBO-GREKO-FRANQEZË; DHE,PËR BEFASI
  QË SHQIPATRËT E NËNSHKRUAN,PA ASNJË VREJTJE O,QË KJO MARRËVESHJE ËSHTË
  MBI 80% PRO SERBË DHE,VETËM 20 % PRO SHQIPTARE;KAM MENDUAR O SERBËT
  DO TA NËNSHKRUAJNË PA VREJTJE,SE ËSHTË MARRËVESHJE E TYRE;NDËRSA,A TEK
  SHQIPTARËT DO TË I TËRHEQIN QINDËRA VREJTJE,PSE ËSHTË KUNDËR SHQIPTARE;
  PRANDAJ, JU SHQIPTARË TË KOSOVËS,E PAQI VETËVEDIN NË QAFË, PREJ SODIT UNË
  NUK DO MBAJË PËRGJEGJËSI PËR MARRËVESHJEN QË PRANUAT E,E NËNSHKRUAT!!”
  MANI,USA.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *