Një agjent i FBI-së i cili kishte punuar për Rusinë gjatë kohës së Bashkimit Sovjetik, i njohur si një nga spiunët më të dëmshëm në historinë e SHBA-së, është gjetur i vdekur në burg.

 

Robert Hanssen u gjet i vdekur në burgun e sigurisë maksimale në Kolorado mëngjesin e 5 qershorit.

 

79-vjeçari kishte marrë para dhe gjëra të vlefshme, si gurë të çmueshëm, në vlerë prej mbi 1.4 milion dollarësh në llogari bankare ruse. 300 agjentë kishin punuar për ta hetuar rastin e tij.

 

Ai u dënua në vitin 2002 me burgim të përjetshëm për spiunazh. Shkaku i vdekjes së tij nuk është konfirmuar ende.

 

Hanssen jetonte në një shtëpi modeste me katër dhoma gjumi në periferi të Virxhinias me gruan dhe gjashtë fëmijët e tij përpara arrestimit.

 

Për shkak të rolit të tij në FBI, ai kishte qasje në informacione të klasifikuara dhe në vitin 1985 filloi aktivitetin e tij kriminal, duke dërguar materiale në Rusi dhe ish-Bashkimin Sovjetik.

 

Hanssen, i cili u bë oficer i FBI-së më 12 janar të vitit 1976, përdori pseudonimin “Ramon Garcia” kur korrespondonte me bashkëpunëtorët e tij rusë.

 

Sipas faqes së internetit të FBI-së, ai “komprometoi burime të shumta njerëzore, teknika kundërzbulimi, hetime, dhjetëra dokumente të klasifikuara të qeverisë amerikane dhe operacione teknike me rëndësi dhe vlerë të jashtëzakonshme”.

 

Përderisa kishte disa dyshime rreth aktiviteteve të tij të pazakonta herë pas here gjatë asaj kohe, ai nuk ishte kapur me vite.

Pasi spiuni Aldrich Hazen Ames ishte arrestuar nga FBI më 1994, byroja kuptoi se informacioni i klasifikuar ende po rridhte dhe kjo gjë kishte nxitur hetimin ndaj Hanssen.

 

Ai do të dilte së shpejti në pension, kështu që FBI veproi shpejt në një përpjekje për ta kapur atë.

 

“Ajo që ne donim të bënim ishte të merrnim prova të mjaftueshme për ta dënuar atë dhe qëllimi përfundimtar ishte ta kapnim në flagrancë”, tha Debra Evans Smith, ish-zëvendësdrejtoreshë e Divizionit të Kundërzbulimit.

 

Për ta joshur atë të punonte sërish nga selia e FBI-së për monitorim më të afërt të tij, atij iu dha një detyrë e rreme.

 

Hanssen filloi të punonte në zyrën e tij të re, të kompletuar me kamera dhe mikrofona të fshehur, në selinë e FBI-së në janar të vitit 2001.

 

Ai u arrestua më vonë atë vit. Gjatë arrestimit të tij, ai i kishte pyetur agjentët e FBI: “Çfarë ju mori kaq shumë kohë?”/REL/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *