Lufta ka shkaktuar dëme prej 3.5 miliardë dollarësh në trashëgiminë kulturore dhe sektorin kulturor të Ukrainws, si dhe 19 miliardë dollarë të ardhura të humbura nga argëtimi, arti dhe turizmi, vlerësoi UNESCO.

Prillin e kaluar, Organizata e Kombeve të Bashkuara për Arsimin, Shkencën dhe Kulturën me bazë në Paris vlerësoi këto humbje në afro 2.6 miliardë dollarë dhe rreth 14.6 miliardë dollarë humbje në turizëm, art dhe argëtim.

Këto shifra u llogaritën kur UNESCO identifikoi rreth 5000 vende të dëmtuara pas pushtimit rus në shkurt 2022, nga të cilat 341 ishin objekte kulturore të dëmtuara, nga 248 në prill 2023.

Dy vende të Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s, qendra historike e Lviv në Ukrainën perëndimore dhe qendra historike e Odessa në jug, u prekën veçanërisht nga bombardimet ruse.

Chiara Deci Bardeski, përfaqësuesja e UNESCO-s në Ukrainë, përmendi në veçanti Katedralen e Shndërrimit të Odesës, një simbol për të gjithë komunitetin, e cila u dëmtua rëndë nga një sulm rus korrikun e kaluar.

Katedralja e Shpërfytyrimit u themelua më shumë se 200 vjet më parë dhe u shkatërrua nga sovjetikët në vitin 1936. Ajo u rindërtua në fillim të viteve 2000 falë donacioneve dhe në vitin 2010 u shugurua nga Patriarku i Kishës Ortodokse Ruse Kirill./vizionplus.tv/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *