Metro Skyways, një degë e linjës ajrore izraelite UrbanAero, ka dalë me një koncept interesant për një makinë fluturuese që duket si një kryqëzim midis një helikopteri dhe një DeLorean. Quhet CityHawk dhe teknikisht është një aeroplan eVTOL, domethënë një aeroplan elektrik me ngritje vertikale.

CityHawk do të strehojë deri në gjashtë persona dhe, falë faktit se nuk do të ketë rota të ekspozuara, do të jetë në gjendje të zbarkojë praktikisht kudo që të ketë një “parkim” të paktën 3m x 8m. Pritet që ajo të ketë një autonomi prej 150 km, e cila nuk do të lejojë që ajo të përdoret për udhëtime në distanca të gjata. Përkundrazi, do të përdoret për shërbimet e taksive ajrore, për dërgesat urgjente për sektorin e kujdesit shëndetësor, si një mjet evakuimi të shpejtë ose si një limuzinë për klientët e pasur.

“Fancraft” futuristic, siç e përcaktojnë ato të Metro Skyways, është akoma një koncept, por vetëm sepse teknologjia e qelizave të karburantit për ta realizuar nuk ekziston ende. Një prototip i parë i bazuar në një sistem nxitje hibride që përdor vajguri normal aeronautik, tashmë ka bërë fluturimin e parë të inaugurimit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *