Presidenti Donald Trump ka deklaruar një emergjencë kombëtare për të mbrojtur rrjetet kompjuterike amerikane nga “kundërshtarët e huaj”.

 

Ai nënshkroi një urdhër ekzekutiv i cili në mënyrë të barabartë i pengon kompanitë amerikane që të përdorin teknologji të huaj që besohet të paraqesin rreziqe të sigurisë kombëtare.

 

Porosia nuk emëron asnjë kompani, por besohet të jetë objektivi i Huawei-t.

 

Gjiganti kinez i teknologjisë tha se kufizimi i biznesit të tij në SHBA do të dëmtonte vetëm konsumatorët dhe kompanitë amerikane.

 

Disa vende, të udhëhequr nga SHBA, kanë ngritur shqetësime në muajt e fundit se produktet Huawei mund të përdoren nga Kina për mbikëqyrje.

 

SHBA ka bërë presion ndaj aleatëve për të shmangur Huawei në rrjetet e tyre të ardhshme 5G të gjeneratës.

 

Në një masë të veçantë, departamenti i tregtisë amerikane shtoi Huawei në “listën e njësive” të saj – një masë që ndalon kompaninë nga blerja e teknologjisë nga firmat amerikane pa miratimin e qeverisë.

 

Lëvizjet ka të ngjarë të përkeqësojnë tensionet midis SHBA dhe Kinës, të cilat kishin përshkallëzuar këtë javë me rritjen e tarifave në një luftë tregtare.

 

Huawei ka qenë në epiqendrën e luftës së pushtetit të SHBA-Kinës që ka dominuar politikën globale gjatë vitit të kaluar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *