Kafka e një përbindëshi kolosal të detit është nxjerrë nga shkëmbinjtë e Bregut Jurasik të Dorset.

I përket një pliosauri, një zvarraniku detar i egër që terrorizoi oqeanet rreth 150 milionë vjet më parë.

Fosili 2 metra i gjatë është një nga ekzemplarët më të plotë të llojit të tij të zbuluar ndonjëherë dhe po jep njohuri të reja për këtë grabitqar të lashtë.

Kafka do të shfaqet në një program special të David Attenborough në BBC One në ditën e Vitit të Ri.

Vepra artistike: Pliosaurët kishin shpejtësinë dhe fuqinë për të rrëzuar zvarranikët e tjerë të mëdhenj detarë

“Oh, wow!”

Ka entuziazëm kur kafka zbulohet për herë të parë.

Është menjëherë e qartë se ky pliosaur është i madh dhe i ruajtur bukur.

Nuk ka një ekzemplar askund tjetër që të përputhet me të, beson paleontologu vendas Steve Etches.

“Është një nga fosilet më të mira që kam punuar ndonjëherë. Ajo që e bën atë unik është fakti se është i plotë,” i tha ai BBC News.

“Nofulla e poshtme dhe kafka e sipërme janë të lidhura së bashku, siç do të ishin në jetë. Në të gjithë botën, pothuajse nuk është gjetur ndonjë ekzemplar në atë nivel detajesh. Dhe nëse janë, shumë pjesë mungojnë, ndërsa kjo, megjithëse është paksa e shtrembëruar, ka çdo kockë të pranishme.

Steve Etches i tregon Sir David Attenborough feçkën, pjesa e parë që u gjet

Nuk mund të mos përqendrohesh te 130 dhëmbët e tij, veçanërisht ata në pjesën e përparme.

Të gjata dhe të mprehta, ata mund të vrisnin me një pickim të vetëm.

Por shikoni pak më afër, nëse guxoni, dhe pjesa e pasme e çdo dhëmbi është e shënuar me kreshta të imta. Këto do ta kishin ndihmuar bishën të shponte mishin  shpejt dhe të sulmonte sërish.

Pliosauri ishte “makina” më e mirë vrasëse dhe me një gjatësi prej 10-12 metrash, me katër gjymtyrë të fuqishme.

Mënyra se si u gjet kjo kafkë fosile është e jashtëzakonshme.

Filloi me një gjetje të rastësishme gjatë një shëtitjeje përgjatë një plazhi pranë Gjirit Kimmeridge në bregdetin e famshëm Jurasik të Trashëgimisë Botërore të Anglisë jugore.

Miku i Steve Etches dhe shoku i tij entuziast i fosileve, Phil Jacobs, hasi në majën e feçkës së pliosaurit të shtrirë në zall. Shumë i rëndë për t’u mbajtur, ai shkoi të merrte Steve dhe dyshja montuan një barelë të improvizuar për ta çuar fragmentin fosil në siguri.

Por ku ishte pjesa tjetër e kafshës? Një studim me dron i faqes së shkëmbit të lartë zbuloi një vendndodhje të mundshme. Problemi ishte mënyra e vetme për ta gërmua.

Heqja e fosileve nga shkëmbi është gjithmonë punë e mundimshme dhe delikate.

I gjithë gërmimi u krye me litarë mbi plazhin Dorset

Guximi, përkushtimi dhe muajt e shpenzuar për pastrimin e kafkës, sigurisht që ia kanë vlejtur. Shkencëtarët nga e gjithë bota do të kërkojnë të vizitojnë fosilin Dorset për të fituar njohuri të reja se si këta zvarranikë të mahnitshëm jetuan dhe dominuan ekosistemin e tyre.

/vizionplus.tv

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *