Mjekët në Spitalin e Përgjithshëm të Massachusetts në Boston kryen për herë të parë transplantin e veshkës së një derri të modifikuar gjenetikisht te një pacient.

Nëse rezultatet janë të suksesshme, atëherë pritet të japë shpresë për shumë njerëz, pasi operacioni do të jetë një tjetër hap drejt zgjidhjes së mundshme të mungesës kronike të organeve.

Sipas deklaratës, pacientja 62-vjeçare po shërohet nga operacioni katërorësh, i cili u zhvillua më 16 mars 2024.

Deri më tani, shenjat janë premtuese. Veshka e re filloi të prodhojë urinë menjëherë pas operacionit fundjavën e kaluar. Pacienti ka një gjendje të përmirësuar, tashmë po ecën nëpër korridoret e spitalit dhe së shpejti mund të dalë nga spitali.

Operacioni, sipas spitalit, shënon “një moment historik të rëndësishëm në kërkimin e organeve të disponueshme për pacientët”.

Transplantet e tjera të veshkave nga derrat e modifikuar gjenetikisht janë bërë në të kaluarën dhe organet funksionuan, por pacientët që i morën pësuan vdekje të trurit.
Veshka e derrit erdhi nga laboratori eGenesis në Kembrixh, Mass, i cili thotë se synon t’i japë fund mungesës së organeve për transplantim dhe të revolucionarizojë trajtimet e dështimit të organeve.

Pse pacienti zgjodhi këtë lloj transplanti

Pacienti që mori transplantin, Richard Schleiman, vuante nga diabeti dhe hipertensioni dhe kishte trajtime në Mass General për më shumë se një dekadë. Ai ishte në dializë për shtatë vjet dhe në vitin 2018 iu transplantua  një veshkë njeriu për pesë vjet por trupi e refuzoi atë dhe zhvilloi komplikime të tjera.

Në vitin 2023, pacienti rifilloi hemodializën, por pati komplikime të rënda vaskulare dhe kërkoi shtrimin në spital.

Schleiman vazhdoi të punonte pavarësisht problemeve shëndetësore. Tani pritja për një tjetër veshkë njerëzore ishte e gjatë dhe ai kishte filluar të dëshpërohej. Mjeku i tij filloi të mendonte se çfarë alternativa kishin.

“Ai do të duhet të presë 5-6 vjet për një veshkë njeriu. Ai nuk do të ishte në gjendje të mbijetonte, tha Dr. Williams, i cili e pyeti pacientin e tij se si do ta shihte marrjen e një veshke derri.

Pacienti kishte shumë pyetje. Ai vendosi të vazhdojë.

“Unë e pashë këtë jo vetëm si një mënyrë për të ndihmuar veten, por edhe si një mënyrë për t’u dhënë shpresë mijëra njerëzve që kanë nevojë për një transplant për të mbijetuar,” tha ai në një deklaratë të siguruar nga Mass General.

Deri më tani, veshka e re duket funksionale dhe ka mundur të ndalojë dializën. Gjithashtu prodhon urinë dhe kreatininë. Treguesit e tjerë tregojnë përmirësim. Mjekët do të vazhdojnë ta monitorojnë për shenja të refuzimit të organeve.

Shpresat se hemodializa do të marrë fund

Operacioni ka krijuar shumë shpresa. Drejtori mjekësor për transplantin e veshkave në Mass General i tha New York Times se nëse veshkat nga kafshët e modifikuara gjenetikisht mund të transplantohen në një shkallë të gjerë, hemodializa do të marrë fund. Programi i transplantit u zhvillua nga organizata mëmë e Mass General Brigham Hospital.

Vetëm në SHBA mbi 800,000 amerikanë kanë dështim të veshkave dhe kanë nevojë për dializë. Më shumë se 100,000 janë në listën e pritjes për të marrë transplantin e veshkës nga një donator i gjallë ose i vdekur.

Përveç kësaj, dhjetëra miliona amerikanë vuajnë nga sëmundje kronike të veshkave, të cilat mund të çojnë në dështim të organeve.

Mijëra pacientë vdesin çdo vit duke pritur për një veshkë, pasi mungesa e organeve është akute. Vetëm 25,000 transplante veshkash kryhen çdo vit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *