Embrionet e para hibride me majmun njerëzor u krijuan në laborator me qëllimin (akoma shumë të largët) për të marrë organe për transplantime. Detajet mbi eksperimentin e diskutueshëm janë ende të pakt, megjithatë dihet që disa ekspertë gjenetikë me famë ndërkombëtare janë përfshirë  ne kete studim dhe rezultatet së shpejti do të botohen në një revistë prestigjioze shkencore. Të ashtuquajturat kimera të majmunit u krijuan në Kinë për të shmangur problemet ligjore në Evropë dhe Shtetet e Bashkuara, ku eksperimente të tilla janë të ndaluara. Krijimi i këtyre embrioneve, u bë me qëllim të krijimit në të ardhmen të një “fabrike” organesh.

 

Siç raportohet në gazetën spanjolle EL PAIS dhe britaniken The Guardian , eksperimenti u krye nga shkencëtarë nga Universiteti Katolik i Shën Anthony i Murcia (UCAM) dhe Instituti Amerikan Salk. Biologu i zhvillimit Juan Carlos Izpisua Belmonte i institutit Kalifornian, ish-koordinatori i eksperimenteve që lindi embrionet e para të derrave në vitin 2017, do t’i drejtojë shkencetaret ne kete eksperiment.

Por çfarë bënë saktësisht shkencëtarët?

 

Në terma të thjeshtë, ata morën embrione majmunësh të modifikuara gjenetikisht në mënyrë që të mos shprehnin gjenet që kishin të bënin me formimin e organeve dhe i trajtuan ato me qeliza burimore njerëzore të afta të diferencohen në çdo ind. Qëllimi ishte për të verifikuar mekanizmat biologjikë që çojnë në formimin e organeve,.

Siç tregohet, embrionet u shkatërruan para se të mund të zhvilloheshin, kështu që nuk lindi asnjë kimera me majmunë njerëzorë.

 

Fabrikat e organeve. Eksperimente të tilla ngrenë pyetje të mëdha etike dhe nuk është rastësi që ato rregullohen në mënyrë rigoroze. Në raste të tjera të ngjashme, ku embrionet e primatëve jo-njerëzorë nuk u përdorën pasi këto të fundit janë rreptësisht të ndaluara, kimerat u shkatërruan brenda disa ditësh ose javësh.

Ndër shqetësimet kryesore që lidhen me eksperimente të tilla është rreziku që qelizat burimore njerëzore mund të “ndotin” indin nervor ose ndoshta qelizat riprodhuese të kimerave, me mundësinë e dhënies së jetës organizmave me një ndërgjegje të mundshme.

Për momentin nuk është ende e qartë se çfarë rezultatesh kanë arritur Izpisua Belmonte dhe kolegët e tij me embrionet e majmunëve; dihet që në kimerat e derrave njerëzorë merrej një qelizë njerëzore për çdo njëqind mijë derra, një rezultat i konsideruar i dobët. Kalimi nëpër majmunë, të cilët janë gjenetikisht më afër se derrat, mund të ndihmojë në përmirësimin e të kuptuarit të disa mekanizmave biologjikë.

 

 “Ne po bëjmë eksperimentet me majmunët në Kinë sepse, në parim, ato nuk mund të bëhen këtu (në Evropë dhe Shtetet e Bashkuara botuar). Ajo që duam është të bëjmë përparim për të mirën e njerëzve që kanë një sëmundje.Qëllimi përfundimtar do të ishte krijimi i një organi njerëzor të transplantueshëm.” tha Dr Núñez për EL PAIS.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *