Sipas disa eksperimenteve quatike, tregohet se koha të cilën e besojmë, në fakt nuk ka ekzistuar. Në vitin 2012, fituesi i çmimit “US National Medal of Science” Yakir Aharonov, i njohur si një nga teoricienët quantik më të famshëm në botë, në një botim të “Nature Physics” thotë se e tashmja është e kufizuar nga e shkuara dhe e ardhmja. Kjo do të thotë se, çfarë ndodh në të tashmen,varet nga çfarë do të ndodhë në të ardhmen, gjë e cila bënë pak sens mbi bazën e kësaj teorie. Gjithashtu,çfarë ndodh në  të shkuarën mund të ndikojë në të tashmen.

Ka edhe një ekspteriment tjetër që shpjegon atë çfarë ne e quajmë “kohë”, që quhet “zgjedhja e vonuar”(delayed-choice).

Eksperimenti konsiston në lëshimin e materieve si fotone, elektrone ose atome, drejt një të care. Materiet janë të vëzhguara në formën e valëve, ku çdonjëra nga ato kalon individualisht në të çarë, dhe në të njëjtën kohë interferojnë me njëra-tjetrën. Forma e krijuar nga veprimi krijon një valë të vetme, potenciale në shprehjen e disa mundësive njëkohësisht.

Sipas ligjeve quatike, mbizotërimi subatomik, një grimcë atomike, si një elektron, mund të ekzistojë në disa alternative të errëta, të jetë diku, kudo ose askund në të njëjtën kohë, deri në momentin kur shihet nga syri i lirë, – New York Times.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *