Një gjykatë kineze ka dënuar biznesmenin kanadez, Michael Spavor me 11 vjet burgim për spiunim.

Ky rast është parë si pjesë e mosmarrëveshjeve më të zgjeruara të Kinës me Kanadanë, për shkak të fatit të Meng Wanzhou, shefes financiare të kompanisë kineze, Huawei, e cila aktualisht është duke luftuar ekstradimin nga Kanadaja në Shtetet e Bashkuara.

Spavor është arrestuar në dhjetor të vitit 2018, në periudhën e njëjtë kur kanadezi tjetër, Michael Kovrig, ka qenë në mbajtje për supozime të ngjashme për spiunim.

Kanadezët janë ndaluar disa ditë pasi Meng, vajza e themeluesit të Huaweit, Ren Zhengfei, është arrestuar në Aeroportin Ndërkombëtar të Vankuverit për akuzat amerikane të lidhura me moszbatim të sanksioneve amerikane ndaj Iranit.

Vendimi për ekstradimin e saj pritet të merret shpejt.

Në procesin kundër Spavor, gjykata kineze ka thënë se biznesmeni do të dëbohet.

Ambasada e Kanadasë në Kinë ka thënë se është kuptuar që dëbimi do të ndodhë pas kryerjes së dënimit me burg.

“Ne dënojmë këtë vendim”, ka thënë ambasadori i Kanadasë në Kinë, Dominic Barton, para gazetarëve jashtë gjykatës.

“Ekziston mundësia e apelit. Për këtë do të flasë Spavor me avokatët e tij”.

Ambasadori ka thënë se Spavor dhe Kovrig janë duke u mbajtur në mënyrë arbitrare.

Edhe Kovrig pritet të kuptojë shumë shpejt vendimin ndaj tij.

Ai është ish-diplomat kanadez, që në kohën e arrestimit ka qenë këshilltar i lartë për Grupin Ndërkombëtar të Krizave, organizatë për parandalim të konflikteve./rel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *