Subscribe

Komisioneri i BE për zgjerimin dhe fqinjësinë, Johannes Hahn ka deklaruar se Shqipëria ka përmbushur kërkesat dhe ka treguar përkushtim domethënës në kuadër të zbatimit të reformave. Në një intervistë për “Der Standart” Hahn ka nënvizuar se procesi i nisjes së bisedimeve me Shqipërinë ka hasur rezistencë nga Franca dhe Holanda, por është shprehur optimist se edhe këto shtete do të tregohen të arsyeshme në vendimin e tyre.

 

“Procesi i shqyrtimit gjyqësor në Shqipëri është në lëvizje të plotë. Reforma gjyqësore është një prioritet. Pra, nga këndvështrimi ynë, Shqipëria ka përmbushur kërkesat për të filluar procesin e shqyrtimit. Jam i bindur se Shqipëria, pas vendimit maqedonas, mund të bëjë të njëjtën gjë. Mundësia për reforma është më e fortë gjatë negociatave. Unë jam i bindur se Franca dhe Holanda do të shohin gjithashtu “gotën gjysmë plot. Besueshmëria jonë është pjesë e sistemit tonë të vlerave. Nëse bëjmë një premtim, dhe pala tjetër plotëson kërkesat, atëherë ne duhet të pajtohemi. Nëse kjo nuk do të ndodhë, kjo do të prekte vendet e tjera në rajon”.

 

Komisioneri Hahn ka shtuar se ekziston një konkurrencë pozitive mes vendeve të Ballkanit Perëndimor dhe zgjidhja për çështjen e emrit të Maqedonisë ka një domethënie rajonale.

 

“Sinjalet janë pozitive, zgjidhja e mosmarrëveshjes së emrit përshtatet në çdo rast me imazhin e ankorimit të Ballkanit Perëndimor në bashkësinë perëndimore të vlerave. Për momentin ka një trazirë nëpër rajon. Shkaku ishte strategjia jonë e zgjerimit, e cila hap një perspektivë për të gjitha shtetet. Në Kosovë, ka pasur ratifikimin e papranueshëm të marrëveshjes së kufirit me Malin e Zi. Ish Republika Jugosllave e Maqedonisë dhe Bullgaria kanë nënshkruar një marrëveshje miqësie dhe ka gjithashtu negociata të hapura midis Greqisë dhe Shqipërisë.”

 

Hahn ka nënvizuar angazhimin e Komisionit për të ardhmen europiane të vendeve të Ballkanit perëndimor. Ai ka shprehur besimin se referendumi që do të mbahet në vjeshtë për fatin e marrëveshjes greko-maqedonase do të jetë pozitive dhe do të shërbejë si një nxitës shumë i mirë edhe në përparimin e vendeve të tjera të rajonit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *