Franca po përgatitet të bëhet vendi i parë në botë që vendos të drejtën e abortit në kushtetutën e saj.

Të hënën, parlamentarët e dhomave të sipërme dhe të poshtme do të takohen në seancë speciale në Pallatin e Versajës, të thirrur nga Presidenti Emmanuel Macron.

Nëse ata votojnë për mocionin e qeverisë me një shumicë prej tre të pestat, atëherë kushtetuta e vendit e vitit 1958 do të rishikohet për të garantuar “lirinë e garantuar” të grave për të abortuar.

Ky do të jetë ndryshimi i 25-të i dokumentit themelues të Republikës së Pestë dhe i pari që nga viti 2008.

Të nxitur nga fundi i mbrojtjes federale të të drejtave të abortit në SHBA dy vjet më parë, mbështetësit janë të shumtë mbi rishikimin – të cilin ata e shohin si siguri kundër çdo kthimi të ngjashëm në Francë.

Sondazhet tregojnë se rreth 85% e publikut francez e mbështesin reformën. Rezistenca nga të djathtët në parlament nuk ka arritur të materializohet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *