30 vjet më parë, mё 9 nёntor të vitit 1989 ra muri i Berlinit, perdja e hekurt që ndante Gjermaninë Perëndimore nga ajo lindore. Një moment historik që shënon fundin e luftës së Ftohtё globale mes diktaturave dhe demokracive.

Muri u ndërtua në vitin 1961 nga qeveria komuniste e Gjermanisë Lindore duke synuar të ndalte valën e qytetarëve të saj që donin të shkonin në perëndim. Qindra vetë u vranë në përpjekje për t’u arratisur përtej kufirit. Pothuajse tre dekada më pas, dhjetra-mijëra njerëz e rrëzuan murin, një moment kyç që kontribuoi në fillimin e rënies së Bashkimit Sovjetik.

Ngjarjet e asaj nate, bënë jehonë në të gjithë botën. Pas disa javësh, udhëheqësi sovjetik Mikhail Gorbaçov dhe presidenti i ri amerikan, George Bush deklaruan se Lufta e Ftohtë kishte marrë fund.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *