Autoritetet gjyqësore dhe të zbatimit të ligjit në Itali, Letoni dhe Lituani kanë ndërmarrë veprime të bashkërenduara kundër një biznesi në shkallë të gjerë të pastrimit të parave, i përqendruar rreth një institucioni financiar lituanez. Që nga viti 2017, rreth 2 miliardë euro janë pastruar nga dy të dyshuar kryesorë përmes një rrjeti mbarëbotëror kompanish guaskë. Të dyshuarit, të cilët tani janë arrestuar, ofronin pastrim parash në internet si shërbim për kriminelët.

Një tjetër i dyshuar, i cili drejtonte një grup tjetër të krimit të organizuar (OCG), u arrestua në të njëjtin operacion për mashtrimin e autoriteteve italiane të 15 milionë eurove fonde publike.

Këto fonde u pastruan nëpërmjet të njëjtit rrjet të një morie ndërmarrjesh, të përqendruara rreth institucionit financiar në Lituani.

Gjatë një dite aksioni më 27 shkurt, rreth 250 përfaqësues gjyqësor dhe oficerë të zbatimit të ligjit ishin aktivë në terren. Janë arrestuar gjithsej 18 persona, duke përfshirë 3 të dyshuarit kryesorë. Në total janë kontrolluar 55 vendndodhje dhe janë ngrirë mbi 11.5 milionë euro asete dhe llogari bankare. Eurojust dhe Europol luajtën role kryesore në lehtësimin dhe koordinimin e aktiviteteve ndërkombëtare.

Institucioni financiar ofroi pastrimin e parave si një shërbim për mijëra kriminelë në të gjithë BE-në duke kryer transaksione financiare fiktive nëpërmjet rrjetit të ndërmarrjeve. Ajo reklamoi shërbimet e saj të supozuara të konsulencës në internet dhe u krijua në Lituani në vitin 2016 nga një OCG me bazë në Itali.

Institucioni financiar drejtohej nga dy të dyshuarit kryesorë, të cilët banonin në Lituani dhe Letoni. Një pjesë e të ardhurave u injektuan në ekonomitë e Letonisë dhe Lituanisë nëpërmjet blerjes së pasurive të paluajtshme dhe automjeteve luksoze.

Paratë e pastruara përfshinin 15 milionë euro nga të ashtuquajturat bonuse ndërtimi të përfituara në mënyrë të paligjshme, të dhëna nga autoritetet kombëtare italiane.

Këto shpërblime janë dhënë për punimet e rinovimit dhe izolimit dhe masat e tjera të kursimit të energjisë të ndërtesave ekzistuese. Në të vërtetë nuk ka pasur riparime dhe kërkuesit nuk kanë qenë pronarë ose ndërtesat as që ekzistonin. Autori kryesor i këtij mashtrimi ishte një konsulent tatimor, i cili organizoi dhënien e shpërblimeve për 72 individë të tjerë që kishin dijeni për abuzimin.

Hetimet në OCG u iniciuan në vitin 2021 nga Prokuroritë Publike të Napolit dhe Leçes në Itali, duke përfshirë homologët e tyre në Letoni dhe Lituani në 2022 përmes Eurojust.

Në vitin 2022, autoritetet financiare dhe gjyqësore në Lituani mbyllën tashmë institucionin e pagesave elektronike. I është hequr licenca bankare dhe kanë nisur procedurat e falimentimit për mosrespektim të rregulloreve për parandalimin e pastrimit të parave. Një reagim i shpejtë i autoriteteve letoneze dhe lituaneze ndaj raporteve për transaksione të dyshimta çoi në identifikimin dhe ngrirjen e miliona fondeve, pronave të paluajtshme dhe automjeteve luksoze, të cilat tani mund të konfiskohen.

Gjatë të njëjtit vit, Eurojust mbështeti ngritjen dhe financimin e një ekipi të përbashkët hetimor midis të gjitha autoriteteve kombëtare të përfshira. Eurojust ngriti gjithashtu një qendër koordinimi për të mbështetur veprimet e njëkohshme në të tre vendet.

Për më tepër, Eurojust organizoi tetë takime koordinuese për t’u përgatitur për veprimet e njëkohshme të autoriteteve italiane, letoneze dhe lituaneze. Këto përgatitje parandaluan gjithashtu konfliktet e mundshme të juridiksionit. Eurojust gjithashtu ka lehtësuar tashmë kthimin në Itali të mbi 3 milionë eurove të fondeve publike të përfituara në mënyrë të paligjshme, të cilat janë ngrirë nga autoritetet lituaneze.

Europol e ka mbështetur çështjen që nga janari 2022, duke punuar ngushtë me hetuesit kombëtarë për të zbuluar përmasat dhe kompleksitetin e aktiviteteve të kryera nga OCG. Gjatë ditës së aksionit, dy ekspertë të Europolit u dërguan në Letoni për të mbështetur autoritetet me masat e tyre hetimore. Një specialist i tretë i Europolit u dërgua në qendrën e koordinimit në Eurojust, me një analist pranë selisë së Europolit për të trajtuar kontributet e ndara nëpërmjet kanaleve të sigurta të komunikimit të Europolit.

Operacionet kundër OCG-së janë rezultat i bashkëpunimit intensiv afatgjatë në të gjithë Evropën e tre vendeve të përfshira./vizionplus.tv

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *