Një mungesë kritike e mjekëve të përgjithshëm kërcënon sistemin shëndetësor bullgar, sipas një raporti të ri nga Fondi Kombëtar i Sigurimeve Shëndetësore (NHIF).

Një numër më i ulët i mjekëve të përgjithshëm do të ngadalësojë dhënien e ndihmës për pacientët dhe parandalimin e sëmundjeve në vendin më të varfër të BE-së.

Mosha është një tjetër burim shqetësimi, pasi shumica e mjekëve të përgjithshëm janë mbi 51 vjeç.

“Për disa vite, ky problem do të bëhet edhe më i mprehtë,” tha për Euractiv Dr Nikolai Branzalov, i cili është nënkryetar i bordit të Unionit të Mjekëve Bullgarë.

Dr. Branzalov tha se ka mjekë të përgjithshëm që vazhdojnë të punojnë në moshën 80 vjeçare. Në Bullgari janë vetëm 260 mjekë të përgjithshëm nën 40 vjeç.

Raporti nxjerr në pah një tjetër problem serioz strukturor në kujdesin shëndetësor bullgar. Bullgaria ka numrin më të madh të shtretërve spitalorë në BE, por nuk ka mjaft infermierë për t’i mbuluar ato.

Numrat në rënie

Aktualisht, në vendin me një popullsi prej 6.5 milionë banorësh ka 3320 mjekë të përgjithshëm dhe praktika grupore. Kjo do të thotë se mesatarisht ka më shumë se 1950 pacientë për mjek. Për krahasim, Irlanda me një popullsi prej 5.2 milionë banorësh ka 4,370 mjekë të përgjithshëm të regjistruar.

Në vitin 2019, numri i mjekëve të përgjithshëm ishte 4,229, kështu që në pesë vjet, 909 mjekë të përgjithshëm kanë mbyllur praktikat e tyre, disa kanë dalë në pension, të tjerë kanë humbur jetën gjatë pandemisë COVID.

Midis 70% dhe 80% e ekzaminimeve mjekësore në vend kalojnë nga mjekët e përgjithshëm. Çdo vit ata kryejnë 30-35 milionë ekzaminime. Njerëzit me sëmundje kronike, si diabeti ose sëmundjet e zemrës, i vizitojnë periodikisht për të rinovuar recetat.

Edhe për kontrollet parandaluese vjetore, pacientët duhet së pari të vizitojnë mjekun e tyre të përgjithshëm.

Sipas një raporti nga Instituti Kombëtar i Statistikave, ka gjashtë mjekë të përgjithshëm për 10,000 banorë. Problemi është se ato shpërndahen shumë në mënyrë të pabarabartë.

Mjekët e rinj nuk duan të jenë mjekë të përgjthshëm për shkak të sasisë së punës administrative që lidhet me rolin dhe nevojës për të qenë në dispozicion të pacientëve të tyre 24/7./vizionplus.tv

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *