Mjeku I njohur infekionist Tritan Kalo prej kohësh është aktiv në profilin e tij në facebook duke shpjeguar në gjuhën mjekësore simptomat dhe rrugën që duhet ndjekur nga ata persona që kanë shqetësime të përafërta me ato që shfaq COVID-19.

Pak orë pasi vendi ynë ka shënuar zyrtarisht 2 rastet e para me koronavirus, doktori Tritan Kalo thekson se parësore në këtë rast me përballjen me këtë sëmundje mbeten këshillat për higjenen dhe kontaktet e përditshme me njerez të tjerë.

 

 

 

  • HIGJENA personale (larja e duarve shpesh dhe jo me pak se 20-30 sekonda) dhe atë kolektive,.

 

 

  • MOS GRUMBULLIMI jo i domozdoshëm në mjediset publike e në të tjera mjedise,

 

 

 

  • PËRKUJDESI për “higjenën e të teshtiturës dhe të kolliturës”,

 

 

 

  • RUAJTJA e njomësisë së fytit me pirje të herë-pas-herëshme të sasive të vogla uji.

 

 

 

  • USHQIMI i variueshëm, kuptohet edhe sipas edhe mundësive financiare, i pasur me vitamina C, D, A,

 

  • të PATURIT në vëmëdje e mos frekuentimit të shkollave, e qëndrave të punës në rast shënjash klinike gripngjasuese (teshtitje, kollë, dhimbje koke, temperaturë),

 

 

  • VETËIZOLIMI 14 ditor për personat që vinë nga vënde të prekura dhe me raste të transmetimit komunitar të sëmundjes, harta e të cilave është zgjeruar që nga Kina e deri në Itali,

 

 

  • KONTAKTIMI me Shërbimin e Urgjencës Kombëtare me numurin 127, NËSE ai/ajo ka shënja të tilla si temperatura, tështitje e kollë, vështirësi në frymëmarje, dhe mos ardhja direkte në spital.

 

 

  • KUJDESI ndaj individëve mbi 65 vjeç dhe ndaj mjekimit të rregullt të sëmundjeve kronike që shumë prej tyre kanë: sëmundje kronike të zemrës, të veshkave, të mëlçisë, të mushkërive (sidimos të sëmurët me SPOK), të kyçeve, etj, si grupi më i rrezikuar për të bërë ndërlikime në rast infektimi nga Covid-19/Sars-Cov-2.

 

 

10-VETËKONTROLLI e mos panikimi për një situatë detyrimisht kalimtare të kërcënimit epidemiologjik të popullatës…

 

 

Mjeku i njohur që kontributon prej vitesh në QSUT shton se nuk ka asnjë fshehje të realitetit dhe gjithkush do të vihet në dijeni, që më rastin më të parë të izolimit të këtij shkaktari në Shqipëri….

 

 

Të mos harojmë se NË NDËRKOHË që Covid-19/Sars-Cov-2 ka marë jetët e mbi 3600 individëve, në të njejtin hark kohor na mbarë BOTËN janë humbur jetët e miliona të tjerëve nga të tjera sëmundje apo arësye: DUHANI ka vrarë mbi 8.000.000 individë, GRIPI stinor mbi 500.000 të tjerë, AKSIDENTET kanë vrarë mbi 55.000.0000, nga AIDS kanë humbur jetën mbi 770.000 vetë, nga MALARIA mbi 450.000 të tjerë ( në çdo 2 minuta humb jetën një fëmijë nga kjo sëmundje)…..BETEJA për jetën është e përminutëshme dhe fitimtar në të dalin kurdoherë mendjekthjelltit, vullnetplotët dhe zemërbardhët…..SË BASHKU do të mundemi t’ja dalim mbanë PËRSËRI edhe betejës ndaj Covid-19/Sars-Cov-2…Javë të mbarë kudo që frymoni JU bashkëkombasit e mi!!!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.